Apeldoorn gaat graven 'respectvoller' ruimen

(Novum) - Apeldoorn gaat zijn begraafplaatsen 'respectvoller' ruimen. Daartoe ondertekent de gemeente een convenant met het Comité Waakzaamheid uit Leusden. Het is de eerste gemeente in Nederland die daartoe overgaat.

Graven worden in Apeldoorn voortaan handmatig geruimd. Eerder gebeurde dit vrijwel helemaal machinaal. Overblijfselen van overledenen worden voortaan in lijkdozen of –hoezen gelegd, voordat ze in een 'algemeen verzamelgraf' worden begraven. Zo blijven de beenderen van elke overledene bij elkaar.

Gemeenten kunnen overgaan tot het ruimen van graven als de eigenaar of rechthebbende niet bekend is. In Apeldoorn gebeurde dat grotendeels machinaal. De overblijfselen werden op één hoop in een zogeheten knekelput gedeponeerd.

Het Comité van Waakzaamheid uit Leusden pleit voor strengere regels en normen voor het ruimingsbeleid op begraafplaatsen. Donderdag ondertekenen de gemeente en het comité het convenant. In oktober vindt de eerste handmatige ruiming op de begraafplaats aan de Soerenseweg plaats. Het gaat vooral om graven uit het begin van de vorige eeuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden