Apathisch PSV zakt steeds verder weg

Op het frisse en fruitige voetbal van de eerste competitieweken zit inmiddels een dikke laag schimmel

EINDHOVEN - PSV 1- Heerenveen 1

Er hing zaterdagavond een waas over het spel van PSV, dat gaandeweg steeds apathischer werd. De Eindhovense club leek in eigen stadion eindelijk een wedstrijd te krijgen waarin het de mindere resultaten van de laatste weken van zich af kon spelen, met een tegenstander (Heerenveen) die door een rode kaart al snel werd gedecimeerd tot een tiental. En PSV wilde ook, drong aan, maar zag het spel allengs verzanden in oeverloos getik in de breedte en zielloos balverlies. Het werd zodoende voor PSV de vijfde eredivisiewedstrijd op rij zonder zege: 1-1.

Met die teleurstellende cijfers drijft PSV steeds verder af van de ambitie die voorafgaand aan het seizoen werd uitgesproken. De Brabanders sloegen na een frustrerend seizoen onder Dick Advocaat een nieuwe weg in. Zijn opvolger Phillip Cocu moest verlichting brengen, met tal van nieuwe spelers - deels ook noodgedwongen, door een ware leegloop van de selectie in de achterliggende transferperiode. De aanstelling van Cocu en de verfriste selectie; het leek aanvankelijk prima uit te pakken. PSV verraste in het begin van dit seizoen met voetbal dat als fris en fruitig werd geafficheerd.

Op dat frisse en fruitige voetbal zit inmiddels een dikke laag schimmel, die de nieuwbakken coach Cocu er maar niet krijgt afgeschraapt. Hij zag tegen Heerenveen een team dat de intentie had om er iets van te maken, ook de kansen kreeg, maar hij moest uiteindelijk ook constateren dat het allemaal net niet samenvalt bij PSV. Met iets van spijt in zijn stem stelde Cocu na afloop vast 'dat ballen er op ongelooflijke wijze niet in gaan' en dat de teleurstelling daarover op dit moment overheerst. En aanvoerder Schaars noemde de nieuwe domper 'frustrerend', al voegde hij eraan toen 'wel strijdbaar te blijven'.

Uit de opmerkingen van Cocu en zijn aanvoerder klonk vooral machteloosheid, alsof de twee het eigenlijk ook niet meer weten. PSV ging, ondanks de late gelijkmaker van invaller Jozefzoon, met een striemend fluitconcert van het veld - als blijk dat de ploeg ook de onvoorwaardelijke steun van de achterban inmiddels is kwijtgeraakt. Een publiek dat er aanvankelijk nog eens lekker voor was gaan zitten. Opponent Heerenveen raakte al na veertien minuten aanvoerder Van den Berg kwijt, na een wat al te drieste tackle op de benen van Maher. Het leek de voorbode van een prettige voetbalavond, waarop PSV voor het eerst sinds 6 oktober (2-1 thuis tegen RKC) weer eens leek te gaan winnen.

Maar PSV speelde tegen Heerenveen zelf ook met tien man. De met veel bombarie aangetrokken middenvelder Maher - bij AZ vorig jaar nog een van de toptalenten in de eredivisie - is in Eindhoven weggezakt in een moeras van mismoedigheid. Juist hij werd meer en meer het toonbeeld van de eerder genoemde apathie. Bij AZ was Maher een voetballer die altijd op zoek was naar oplossingen, en deze, op basis van zijn talent en inzicht, ook vaak vond. Bij PSV is hij niet meer dan een speler die ballen doelloos in de breedte speelt, alsof hij niet meer durft te voetballen.

Juist die durf om een tegenstander de wil op te leggen ontbreekt bij PSV. En dat is ironisch, omdat de ploeg de competitie uiterst attractief begon, met voetbal dat enthousiasmeerde en vrolijk stemde. Tegen Heerenveen hanteerde PSV een tempo dat pijn deed aan de ogen. Alle brille die het spel van een paar maanden geleden zo kenmerkte is uit het elftal weggelekt. De gedwongen absentie van de geblesseerden Wijnaldum, Park, Matavz en Willems zal daar wellicht iets aan hebben bijgedragen, maar kan niet de ware reden zijn van het enorme verval dat PSV de afgelopen weken heeft doorgemaakt.

Aanvoerder Schaars leek na afloop ook driftig op zoek naar de sleutel die PSV moet helpen om weer boven zichzelf uit te stijgen. Maar Schaars kwam - opzichtig teleurgesteld - niet verder dan de conclusie dat zijn elftal 'weer eens moet winnen'. "Dat we tegen tien man van Heerenveen, in een thuiswedstrijd, niet hebben kunnen winnen, is best wel een tik", zei hij na afloop. "Die moet je gewoon winnen." PSV had het duel overigens ook zomaar kunnen verliezen. Heerenveen kwam diep in de tweede helft op voorsprong door een goal van de ingevallen robuuste en bonkige aanvaller Wildschut. Pas in blessuretijd maakte Jozefzoon gelijk.

Op de ranglijst is PSV inmiddels afgezakt tot in de grijze middenmoot. Schaars wilde er niet over spreken. "Als we één of twee wedstrijden winnen, kunnen we er ook vier of vijf winnen. En dan doen we in deze competitie zo weer mee."

Ja, daar zei hij zoiets.

Cocu baalt van slecht veld in Philips Stadion
Als er iets opviel in de wedstrijd tussen PSV en Heerenveen waren het de glijdende en glibberende spelers van beide ploegen. Volgens PSV-trainer Cocu is het veld in het Philips Stadion daarvan de oorzaak. "Er is iets mis met de toplaag van het veld", zei hij na afloop. "Daardoor glijden de spelers steeds uit. Ze hebben al van alles geprobeerd met hun schoeisel en hun noppen, maar het probleem blijft." De trainer zei te hopen dat er wat gedaan gaat worden aan het veld. Hij hintte zelfs in de richting van een nieuw veld, om het probleem structureel op te kunnen lossen: "Dat is zeker iets waarnaar we moeten kijken", aldus Cocu, die weigerde het veld de schuld te geven van het slechte spel tegen Heerenveen. "Nee, daaraan heeft het vandaag niet gelegen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden