'Aparte WW-regeling losse artiesten'

DEN HAAG (ANP) - Er moet een aparte WW-regeling komen voor musici en artiesten met een inkomen uit losse optredens. Dat hebben de gezamenlijke vak- en beroepsorganisaties in de cultuursector en de audiovisuele branche gisteren bepleit bij de vertegenwoordigers van de vijf grote politieke partijen.

Het pleidooi voor de extra regeling houdt verband met het nieuwe wetsvoorstel voor de ww, waarin staat dat uitvoerend kunstenaars in aanmerking komen voor een uitkering als ze in de vijf jaar direct voorafgaande aan het jaar van werkloosheid tenminste vier jaar hebben gewerkt met jaarlijks minimaal 52 loondagen.

Zo'n 1500 à 2000 podiumkunstenaars zouden de dupe worden van de nieuwe regels. De musici en artiesten met losse optredens kunnen moeilijk aan die voorwaarden voldoen. Ze krijgen meestal niet betaald voor de repetitie van een concert, waardoor de repetitiedag volgens de regels niet wordt gezien als een loondag.

De vak- en beroepsorganisaties vinden dat ze daardoor 'onevenredig' worden benadeeld. Ze vragen de Kamer het loonbegrip uit te breiden door ook repetitiedagen mee te rekenen als loondagen.

De betrokken organisaties zijn de Associatie van Theaterinitiatieven, de Beroepsvereniging voor film- en tv-makers, de Dienstenbond CNV en Kunstenbond CNV, de Federatie van kunstenaarsverenigingen, FNV Dienstenbond en Kunstenbond FNV en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden