Opinie

Aparte opvang voor homo's in azc. Goed idee of niet?

Het tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen, de grootste noodopvanglocatie voor vluchtelingen in Nederland, wordt sinds deze week geleidelijk leeggemaakt. Beeld anp
Het tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen, de grootste noodopvanglocatie voor vluchtelingen in Nederland, wordt sinds deze week geleidelijk leeggemaakt.Beeld anp

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om kwetsbare vluchtelingen gescheiden op te vangen. Dit is naar aanleiding van enkele gevallen van asielzoekers die in opvanglocaties te maken kregen met bedreigingen. Kamerleden Linda Voortman (GroenLinks) en Malik Azmani spreken zich uit over de vraag of er aparte opvang voor homo's in een azc moet komen.

Malik Azmani en Linda Voortman

Nee, we mogen niet buigen voor intolerantie
Malik Azmani, Tweede Kamerlid VVD

Wij Nederlanders zijn trots op onze samenleving. Een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig is, ongeacht je geslacht, seksuele geaardheid of geloof. Waar je het recht hebt om zelf te beslissen over zaken van leven en dood als abortus of euthanasie. Een samenleving waarin tolerantie naar andersdenkenden de norm is en kerk en staat gescheiden zijn. Waar je kunt kiezen welk geloof je wilt belijden, of niet te geloven.

Dit zijn de waarden waar we voor gevochten hebben, waar we trots op zijn en die ons maken tot wie we zijn. Die waarden moeten wij dan ook actief verdedigen en uitdragen. Dat brengt met zich mee dat wij nieuwkomers in ons land, vanaf dag één, duidelijk moeten maken waar wij in dit land voor staan. Zo niet, dan maken wij onze waarden eigenlijk onderhandelbaar. En dat zijn ze niet. Wij zullen dan ook niet tolereren dat onze democratie en de verworvenheden van onze rechtsstaat, worden ondermijnd of omver geworpen onder de vlag van de islam. Nederland is geen islamitisch land en zal het ook niet worden.

Kernwaarden
Deze week was een moment voor de politiek om op dit punt de rug recht te houden en dat heeft de VVD gedaan. In asielzoekerscentra krijgen homo's, christenen en vrouwen, te maken met discriminatie, pesterijen en bedreigingen. Vanzelfsprekend tolereren wij niet dat mensen die op de vlucht zijn voor geweld in eigen land, zich hier in Nederland schuldig maken aan dergelijk gedrag. Gelukkig zorgt het kabinet ervoor dat deze kwetsbare asielzoekers in noodsituaties apart en veilig worden opgevangen. Die bescherming verdienen zij.

Maar een voorstel van D66 om kwetsbare groepen in zijn geheel apart op te vangen, hebben wij niet gesteund. Dit druist naar de mening van de VVD in tegen de kernwaarden van onze Nederlandse maatschappij en de vrijheden waar wij voor staan. Hetero's en homo's zijn hier gelijk, man en vrouw zijn hier gelijk, iedereen mag hier zijn of haar eigen geloof in vrijheid belijden.

Niet de slachtoffers moeten worden gescheiden, maar de daders worden aangepakt. Ook daartoe heeft de VVD voorstellen gedaan. Wij willen niet buigen voor intolerantie richting onze waarden en vrijheden. In ons land leven alle mensen samen en nieuwkomers moeten daar vanaf dag één mee leren omgaan. Als je homo's, christenen en vrouwen apart gaat opvangen, zend je precies het verkeerde signaal uit en buig je voor diegenen die onze samenleving verwerpen. Daar werkt de VVD niet aan mee.

Ja, slachtoffers hebben beschermde omgeving nodig
Linda Voortman, Tweede Kamerlid GroenLinks

LHBT-vluchtelingen (lesbisch, homo-, bi-, en transgender) die worden buitengesloten, die hun bedden met uitwerpselen besmeurd aantreffen, of die zelfs met de dood worden bedreigd. De laatste tijd zien we vaak de trieste berichten over pesterijen en intimidaties van LHBT-vluchtelingen. Wat mij betreft moeten daders keihard worden aangepakt en LHBT'ers op een veilige plek worden opgevangen zolang hun veiligheid niet gegarandeerd is.

Helaas lukt het in de praktijk niet altijd de daders te straffen. Slachtoffers durven vaak geen aangifte te doen, omdat ze in hun thuisland gewend zijn dat de autoriteiten hen ook discrimineren. Ook krijg ik signalen dat bedreigde LHBT'ers niet altijd kunnen rekenen op ondersteuning van het Coa-personeel, dat in enkele gevallen zelfs aangifte ontmoedigt. Grijpt het Coa wel in, dan is het pakket aan maatregelen beperkt. Meestal plaatst het Coa de dader over naar een andere locatie, waar deze verder herrie kan schoppen.

Het is daarom belangrijk dat het Coa en de politie de daders sneller aanpakken. Dit kan door de drempel om aangifte te doen te verlagen door een vertrouwenspersoon in te stellen en door intensievere voorlichting aan asielzoekers te geven over de rechten en plichten in Nederland. Bovenal moet de opvang kleinschaliger: zo ontstaat er een omgeving van meer interne controle en daarmee veiligheid. Ook de politie wil daarom kleinere locaties.

Aangifte
Bij een daadkrachtige aanpak van daders hoort ook aparte noodopvang regelen voor mensen die zich acuut bedreigd voelen, of dat nu vanwege hun geaardheid, geloof of op andere grond is. Juist door het slachtoffer een beschermde omgeving te bieden, durft deze eerder aangifte te doen. Zodra het slachtoffer op een veilige plek zit, kunnen het Coa en de politie werk maken van de aangifte en de maatregelen tegen de dader(s). Daarna kan het slachtoffer weer terug naar de reguliere opvang.

Een eenzijdige aanpak van de daders staat op papier stoer, maar als die straf in de praktijk niet van de grond komt, creëren we een papieren werkelijkheid ten nadele van slachtoffers. Bij een echt daadkrachtige oplossing hoort het bieden van een tijdelijke, veilige omgeving voor LHBT'ers. Zo kunnen we voorkomen dat er in Nederland homoseksuele asielzoekers op straat overnachten omdat ze zich niet veilig voelen in de opvang.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden