Aparte bunkers bouwen voor zware criminelen

DEN HAAG - Er moeten op korte termijn twee zwaar beveiligde gevangenissen bijkomen, speciaal voor de welgestelde en invloedrijke criminelen die nu nog met hulp van buitenaf op spectaculaire wijze weten te ontsnappen. Volgens directeur-generaal mr. F. W. R. Evers van de rijksgebouwendienst is de beveiliging van de gevangenissen niet meer opgewassen tegen de relatief nieuwe groep van zware criminelen. Evers denkt dan vooral aan drugshandelaren van meestal buitenlandse origine en leden van mafia-achtige organisaties, die geen middel schuwen om vrij te komen.

Het is voor het eerst dat op zo'n hoog niveau wordt toegegeven dat het Nederlandse gevangeniswezen 'te licht' is voor de zware delinquenten. Evers is hoofdverantwoordelijke voor ontwerp en bouw van nieuwe gevangenissen en daarmee een van de prominentse leden van de commissie Hoekstra, die staatssecretaris Kosto zal adviseren over de beveiliging van de gevangenissen, lees: antwoord geven op de toeneming van ontvluchtingen van criminelen de afgelopen jaren. Evers neemt daar vandaag in een interview in Trouw alvast een voorschot op.

Kosto heeft de ontsnappingen van grote drugscriminelen tot nu toe afgedaan als incidenten en schermt met cijfers die zouden aantonen dat steeds minder criminelen de benen nemen. Die cijfers kloppen ook voor de hele groep gedetineerden; er is echter een flinke stijging als het gaat om leden van misdaadsyndicaten. Die weten steeds vaker op spectaculaire wijze te ontkomen.

Evers stelt voor allereerst een adequater waarschuwingssysteem te ontwikkelen zodat de inlichtingendiensten van de politie eventuele vluchtplannen met hulp van buitenaf sneller kunnen melden. Binnen een paar minuten zou de gedetineerde met vluchtplannen dan naar een van de twee supergevangenissen moeten worden gebracht. Deze moeten weliswaar uit kostenoogpunt bij bestaande inrichtingen worden gebouwd, maar draaien zelfstandig.

De huidige extra beveiligde inrichtingen (Ebi's) zijn wel onderdeel van de strafinrichting. Die Ebi's kunnen van Evers beter worden opgeheven. Gedetineerden uit de Ebi's maken namelijk gebruik van de algemene sport- en arbeidsvoorzieningen van de 'vrijere' strafinrichting en nemen juist van daaruit de benen. Ook moet het 'carrouselsysteem' van de baan, waarin vluchtgevaarlijke gedetineerden om de paar weken worden overplaatst naar een andere inrichting. Dat heeft volgens Evers aangetoond vluchtpogingen niet te kunnen voorkomen.

Evers vindt wel dat in de twee supergevangenissen stengere regels moeten gelden en dat gedetineerden rechten zullen moeten inleveren. Daartoe zou de Beginselenwet gevangeniswezen die in oktober in de Kamer aan de orde komt, moeten worden gewijzigd. "Ik kan een waterdichte gevangenis bouwen, maar dat zou dan wel de duurste van Nederland worden. Beter zou het zijn de mogelijkheden van gevangenen met vluchtplannen te beperken" , aldus Evers. Hij vindt dat de bunker geen sportvoorzieningen zou hoeven hebben en geen arbeidsvertrekken. De gedetineerden zouden ook niet naar buiten mogen bellen.

Evers komt ook met voorstellen om het cellentekort terug te dringen. Hij voelt niets voor het tweeop-een-cel-plan waar minister Hirsch Ballin en Kosto zich nu over buigen. Hij stelt voor naast de twee super-gevangenissen voor de zware jongens, een aantal lichte - lees goedkope -inrichtingen te bouwen voor gedetineerden die maar kort moeten zitten omdat, bijvoorbeeld, ze weigeren een bekeuring te betalen. Nu houden ze cellen bezet die eigenlijk voor zwaardere criminelen zijn.

Evers onderhandelt met een woningbouwbedrijf, dat zich komend jaar op het gevangeniswezen zou moeten storten.

Het interview met Evers staat op pagina 9

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden