'Aparte bijstandsregeling nodig voor jonge musici'

Van onze kunstredactie

De Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging (KNTV) schrijft dit in een brief aan staatssecretaris Ter Veld van sociale zaken. De organisatie reageert hiermee op de voorgenomen wijziging van de Bijstandswet.

De verandering heeft tot gevolg dat de meeste kunstenaars maximaal een jaar een bijstandsuitkering kunnen krijgen. Daarna moeten ze solliciteren of zich laten herscholen. Tot nu toe hoefden kunstenaars in de bijstand niet te solliciteren.

Volgens de KNTV raakt het voorstel de ruim drieduizend vakmusici die bijna allemaal een afgeronde hogere beroepsopleiding hebben. Hun positie op de arbeidsmarkt is gecompliceerd, omdat het aantal vaste banen afneemt. Zij moeten dus diverse activiteiten combineren. In de praktijk blijkt het onderscheid tussen de afstudeerrichtingen 'docerend musicus' en 'uitvoerend musicus' nauwelijks te bestaan.

De vereniging wijst er op dat een beginnend musicus een steeds groter netwerk van contacten en een steeds betere reputatie moet opbouwen. Dit vraagt tijd, evenals regelmatig en intensief oefenen.

Net als de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en de Kunstenbond FNV pleit de KNTV dan ook voor een eigen regeling voor kunstenaars. Ter Veld heeft zich daar vorige week al tegen verzet, omdat zij geen uitzonderingen wil maken.

De vereniging heeft ook contact opgenomen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om de 'ingewikkelde startpositie' van musici uiteen te zetten. De bijstandsuitkering loopt via de gemeenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden