'Apart, zo'n markt in een grot'

Valkenburg trekt jaarlijks 125.000 bezoekers naar kerstmarkt in grotten

REPORTAGE | FLEUR DE WEERD

Buiten schijnt de zon, maar Elly van Beek (58) zit liever in een grot. Een kerstgrot in Limburg wel te verstaan. Met blauwverlichte pluchen rendieren, een zandsculpturen kerststal, Abba-muziek en honderden knipperende en geurende stands neemt Valkenburg het op tegen de markten van Maastricht en Aken. Met succes, in de wintermaanden trekken de grotten naar schatting 125.000 bezoekers.

Zoals Van Beek, een vrouw met kort bruin haar en windjack, die bij een stand met esoterische oliën staat te kijken. "We gaan ieder jaar met een groep, twee dagen in een hotel. Ook de mannen gaan mee. Een dag naar de gemeentegrot en één naar de Fluweelen", zegt ze. "Maar die verschillen eigenlijk niet zo veel van elkaar.", fluistert ze. En die fluwelen, is die bekleed met rood ribfluweel? "Nee joh, die heeft alleen iets smallere paden."

Rond het middaguur is het topdrukte in de gemeentegrot. Mieke Oudebosch (47) neemt geld aan van de ene Duitser terwijl ze de andere uitlegt hoe hij het lichtje van een nepkristallen sneeuwpop aanzet. Ze lacht. "Dit is al mijn 26e jaar achter de kraam. We zijn er vanaf het begin bij. Toen was het enkel lokale horeca en wat mutsen. Een week duurde dat. Nu zes weken. Er komen mensen van over de hele wereld. Met bussen."

Ze kijkt een groep Koreanen met bockworsten na. "Japanners, maar ook Engelsen en Duitsers." En die willen allemaal iets anders, aldus Oudebosch. "Nederlanders houden van kerststallen, Engelsen van knipperende kleurenlichtjes en Duitsers van engelbeeldjes en houten kribben." Die zijn in Aken duurder, weet de collega van de stand ernaast.

Een Duitse vrouw beaamt dit. "We gaan ieder weekend naar een andere markt in Duitsland, maar hier is het echt goedkoper. En het is ook wel bijzonder, in zo'n grot." Als een van haar vriendinnen wenkt, haast ze zich er met haar rollator naar toe. De vrouwen duwen elkaar opzij om het mooiste houten dwergenhuis uit te zoeken. "So billig!"

Oudebosch bekijkt het lachend. "Zo gaat het altijd. Eentje ziet iets en dan willen ze het allemaal." Maar de mensen kopen minder dan vroeger. "Het zal de crisis wel zijn. Ze vragen naar de prijs en kopen niet meer alles wat ze vastpakken."

DE WEEKENDGIDS 5|6: Glühwein en curryworst

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden