Ik heb een droom

Ap Verheggen: Dit apparaat is het hoogtepunt van mijn leven

Ap Verheggen Beeld Jorgen Caris
Ap VerheggenBeeld Jorgen Caris

“Ik heb ADHD. Slapen vind ik zonde van mijn tijd. ’s Morgens tussen 5 en 6 uur sta ik op, dan kun je me bellen. Ondanks de korte nachten droom ik wel, al blijft er vaak niet veel méér van hangen dan een gevoel.

Mijn dromen hebben een voorspellende waarde: als ik wakker word, weet ik al bijna of het een goede, slechte of gewone dag gaat worden. Ik droom niet over mensen maar vaak over geometrische objecten. Ik herinner me dat ik vannacht gedonder had met een kubus die ik niet goed in elkaar kreeg. Wat een flauwekul, dacht ik toen ik wakker werd, dat moet mij weer gebeuren!

Ik ben ook een jaar lang steeds wakker geworden met het idee dat ik een verhaal had gedroomd waarin iets niet klopte. Misschien was dat omdat ik mij druk maakte over de klimaatverandering, vooral over de waterproblematiek in de wereld; als je je daarin verdiept, stuit je op zo veel ellende, dat kun je niet meer kloppend maken in je hoofd: tekort aan water, geen drinkwater, vervuild water, en aan de andere kant overstromingen.

Revolutie

Maar ik ben positief ingesteld. Mijn droom is dat iedereen in de wereld schoon drinkwater heeft. Hoewel ik kunstenaar ben en de wetenschappelijke kennis mis, heb ik met een team gewerkt aan de ontwikkeling van apparaatjes waarmee je water kunt winnen in extreem droge gebieden. Dit jaar hebben we met Defensie een model getest in de woestijn van Mali. Daarna zijn we de technologie verder gaan ontwikkelen en verbeteren. In 52 weken hebben we 51 verschillende machines gebouwd, ha!

Nu hebben we een nieuw systeem: met enkel een kleine accu, een zonnepaneeltje, een waterpomp en een koeler wordt condenserende lucht gevangen met behulp van stromend water. Het ontwerp is ontstaan uit een onderbuikgevoel, je moet bijna kunstenaar zijn om dit te bedenken. Deze technologie schept enorme mogelijkheden om in de toekomst op een heel simpele en goedkope manier drinkwater te maken. Het is een revolutie.

Laatst was ik op een congres over waterinnovatie waar Kofi Annan te gast was. Ik heb hem uitvoerig verteld over mijn project, en hij was super enthousiast. Of hij concreet iets kan doen voor ons weet ik niet, maar we zijn nu prototypes aan het bouwen en we willen het ontwerp in Nederland laten ontwikkelen.

Het is een kunstwerk dat er mooi uitziet, dat vind ik belangrijk. Ik wil Afrika niet vol zetten met lelijke dingen. Als je aan zoiets begint moet je buiten de gebaande paden durven denken, een dosis humor hebben en doorgaan. Zeven jaar heb ik hierin geïnvesteerd, als ik het apparaat nu zie staan kan ik wel janken: dit is het hoogtepunt van mijn leven. Ik mag me uitvinder noemen.”

De sculpturen DC02 en DC03 van kunstenaar Ap Verheggen (1964) halen water uit lucht. Eerder ontwierp hij een sculptuur met gps die op een drijvende ijsberg in Groenland werd gezet.

Lees hier meer afleveringen van de rubriek 'Ik heb een droom'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden