AOW-gat bij Defensie kan deels worden aangepakt

Generaal Tom Middendorp, Commandant der Strijdkrachten, tijdens het debat over de begroting van Defensie voor 2017. Beeld ANP
Generaal Tom Middendorp, Commandant der Strijdkrachten, tijdens het debat over de begroting van Defensie voor 2017.Beeld ANP

Defensie krijgt waarschijnlijk enige financiële lucht om het AOW-gat bij voormalig personeel op te lossen. PvdA en VVD stelden vandaag voor om jaarlijks acht miljoen euro beschikbaar te stellen. Dat geld is elders in de rijksbegroting gevonden. De jaarlijkse bedragen moeten over ruim twintig jaar uitkomen op 175 miljoen euro.

Marno de Boer

Ongeveer 17.500 voormalige militairen en burgermedewerkers van Defensie hebben een AOW-gat. Zij gingen met pensioen voordat ze 65 werden en ontvingen van het ministerie een wachtgelduitkering die eindigde op het moment dat iemand 65 wordt. Maar omdat de AOW-leeftijd sindsdien is verhoogt kampen mensen met een financieel gat. Zij ontvangen geen wachtgeld en ook geen AOW.

Het ministerie van defensie bood in sommige gevallen wel compensatie, maar de hoogste ambtenarenrechter oordeelde dit jaar dat deze regeling onvoldoende is. De rechter sommeerde het ministerie meer compensatie te bieden. Minister Hennis schreef onlangs aan de Kamer dat de rechterlijke uitspraken haar ministerie tot 2035 in totaal 600 miljoen euro kost.

Zij wil dit geld weghalen bij de arbeidsvoorwaarden van het huidige personeel. De militaire vakbonen zijn hier verbolgen over en willen niet met de minister praten over de uitwerking van dit voorstel.

VVD-Kamerlid Fred Teeven zei vandaag dat de 175 miljoen euro in ieder geval gebruikt kan worden om voormalig militaire medewerkers 'ten dele' te kunnen compenseren zonder dat dit ten koste gaat van het huidige personeel. Het geld is niet bedoeld voor voormalig burgermedewerkers.

Balans

Minister Hennis reageerde positief op het plan. "Het is lastig de balans te bewaren tussen mensen die nu dienen en zij die de dienst verlaten hebben. Het voorstel van de VVD en PvdA verlaagt de druk op de huidige arbeidsvoorwaarden."

Oppositiepartijen waren minder over het voorstel te spreken. Raymond Knops (CDA) vond dat er bij de verhoging van de AOW-leeftijd te weinig rekening is gehouden met de bijzondere positie van het defensiepersoneel. "De politiek moet dit nu oplossen, maar ik zie bij het kabinet weinig bereidheid."

Knops diende samen met Jasper van Dijk (SP) een voorstel in om het hele AOW-gat buiten de defensiebegroting om te vergoeden. Dat is ook wat de vakbonden eisen. Zij willen dat oud-medewerkers compensatie ontvangen, maar niet dat dit ten koste gaat van salaris of nieuwe wapens voor huidige militairen. Hennis steunde het voorstel van Knops en van Dijk niet. Volgens haar is het een 'ongedekte cheque' waar ze geen inhoudelijke discussie over kan voeren.

Minister Hennis tijdens het debat. Beeld ANP
Minister Hennis tijdens het debat.Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden