Onderwijs

AOb: Tweedaagse onderwijsstaking in januari

De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept leraren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs op om donderdag 30 en vrijdag 31 januari opnieuw te gaan staken. “Na alle demonstraties heeft het kabinet nog steeds niet gezorgd voor structureel extra geld voor het onderwijs. We voeren de druk op, de actiebereidheid is enorm”, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk.

De cao-onderhandelingen zitten muurvast. Schoolbesturen en de bonden wijzen naar het kabinet, dat zou moeten verzekeren dat de scholen ook in de toekomst op extra geld kunnen rekenen. Dan kunnen ze de lonen voor leraren verhogen en het vak aantrekkelijker maken.

Volgens de grootste onderwijsbond van Nederland staat 90 procent van de leden achter vervolgacties. “We trappen 2020 daarom af met een tweedaagse staking. Er moet structureel geld bij voor het onderwijs. Zolang dat geld er niet komt, blijven wij actievoeren”, zegt Stolk.

De organisatie Leraren in Actie gaat in ieder geval meedoen, liet een woordvoerder weten. De jonge organisatie heeft een achterban van bijna 2100 leden.

Door het grote lerarentekort op basisscholen is de werkdruk voor onderwijzend personeel volgens de bond enorm gestegen. Maar ook op middelbare scholen vallen lessen uit en komen steeds meer onbevoegde docenten voor de klas te staan.

Hoe de acties er in januari precies uit gaan zien is nog niet bekend. Op 6 november staakten leraren ook al massaal.

Minister: staken is nooit zinloos

Scholen zijn vrij om te staken als ze dat nodig vinden, zegt minister Arie Slob. En ook al mogen ze niet rekenen op nog extra geld van het kabinet, staken is “nooit zinloos”. 

Er ligt al zoveel extra geld op tafel, herhaalt Slob. “Maar ik weet dat men nóg meer geld wil.” Hij wil “eerst maar eens alles op alles zetten om de middelen die er zijn goed te besteden. Daar hebben we alle partijen voor nodig.”

De minister zegt heel erg de leiding te nemen om het conflict over het onderwijsgeld op te lossen. Hij heeft de stakers niets meer te bieden, maar actievoeren mag. “En als je die gebruikt om uiting te geven aan opvattingen en gevoelens, dan is dat nooit zinloos.”

Lees ook:

Wat heeft actievoeren het onderwijs tot nu toe opgeleverd?

De leraren staken opnieuw. Wat leverde het actievoeren tot nu toe op? Vier vragen.

Afgetreden AOb-voorzitter: Ik had mijn rug rechter moeten houden

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen haalde zich de woede van veel leraren op de hals door de onderwijsstaking af te blazen. Ze trok haar conclusies, trad af en doet nu in Trouw haar verhaal. ‘Dit doet verschrikkelijk veel pijn.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden