ANWB voert actie tegen Belgisch wegenvignet

SANNE HOVING

De ANWB is een protestactie begonnen tegen Belgische plannen om vanaf 2016 een wegenvignet in te voeren. Buitenlandse automobilisten draaien op voor de kosten van het Belgische wegennet, en dat is oneerlijk, vindt de ANWB. "De Belgische overheid heeft een geldprobleem, en ze leggen de rekening bij buitenlandse automobilisten", zegt Ad Vonk van de ANWB.

Via een website en een twittercampagne wil de ANWB een discussie losmaken. Vonk: "We willen dat de Nederlandse regering naar België gaat om te praten over een oplossing. Als de Belgen een probleem hebben dan kunnen ze daarover overleggen, in Beneluxverband of in de EU, maar ze moeten niet de buitenlandse automobilist ervoor op laten draaien." Bijna de helft van de weggebruikers in België komt uit het buitenland.

In andere Europese landen bestaan al langer vignetten en tolwegen, maar toch is dat volgens de ANWB anders. "In Oostenrijk en Zwitserland zou je kunnen zeggen dat het solidair is om een vignet te kopen. Met al die bergen is het daar veel moeilijker om goede wegen aan te leggen. In Frankrijk en Italië zijn de tolwegen van uitstekende kwaliteit en daar is ook altijd een gratis alternatief. Maar in principe zijn we ook daar geen voorstander van tolwegen", zegt Vonk. Volgens hem belemmert tol het vrije verkeer in Europa.

Voor veel Nederlanders zou het wegenvignet een extra kostenpost van mogelijk 100 euro per jaar betekenen, terwijl de Belgen via een verlaging van de wegenbelasting gecompenseerd kunnen worden. Voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen zou het betekenen dat ze niet zonder tol te betalen naar Nederland kunnen, omdat zij ook moeten betalen voor de Westerscheldetunnel.

Minister Schultz van infrastructuur en milieu heeft aangegeven al verschillende keren met haar Belgische collega te hebben gesproken en de plannen op de voet te volgen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden