ANWB steunt alternatief voor Blankenburgtunnel

Milieuorganisaties zien een opening om de door hen verfoeide Blankenburgverbinding aan te passen, zodat Midden-Delfland er minder schade van ondervind. De ANWB schaart zich achter hun oproep aan minister Schultz van infrastructuur om de aanpassing op te nemen in de aanbesteding van de nieuwe weg tussen de A15 en de A20 ten westen van Rotterdam, die na de zomer moet gaan lopen.

De Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg is nodig om de bereikbaarheid van Rotterdam en met name de Tweede Maasvlakte te verbeteren. Schultz besloot anderhalf jaar geleden dat de verbinding er moet komen, ondanks felle bezwaren van oppositiepartijen en milieuorganisaties. Die vrezen dat Midden-Delfland flink zal worden aangetast. Zij zien dit gebied als broodnodige groene long temidden van verstedelijking, industrie en wegen.

Uit nieuwe berekeningen van Rijkswaterstaat zou blijken dat een kanteldijk, die de weg na de tunnel hoog door het landschap leidt, niet nodig is om het risico op overstromingen te beperken, zo meldt Natuurmonumenten. Ondertunneling van bijna het gehele traject van 2,5 kilometer zou dan mogelijk zijn. Het onderzoek, dat in opdracht van minister Schultz is uitgevoerd, is nog niet openbaar.

De minister heeft 1,1 miljard euro uitgetrokken voor de verbinding. Eerder wees ze een alternatief van de oppositie af omdat dit duurder uitpakt en verkeerstechnisch minder aantrekkelijk is. Natuurmonumenten en ANWB vragen haar de nieuwe variant niet louter om de kosten buiten de aanbesteding te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden