ANWB schrapt bezoek praalgraf Franco na boze brief

Eén boze brief in Trouw, gevolgd door een telefoontje van het ANP, was voldoende: de ANWB schrapt het bezoek aan het grafmonument voor de voormalige dictator Franco van de lijst van activiteiten die de organisatie door Spanje trekkende caravanreizigers biedt.

Het graf bevindt zich in de basiliek in de Val de los Caidos (de Vallei der gevallenen), ten noorden van Madrid. Ook 40 000 van Franco's medestanders die sneuvelden tijdens de burgeroorlog, liggen daar begraven.

In zijn brief, gisteren geplaatst op de Podiumpagina van deze krant, schrijft Dick Houwaart hoe tijdens een excursie van een ANWB-caravanreis in Noord-Spanje een officieel bezoek aan het graf van 'de fascist, moordenaar en dictator Franco' op het programma bleek te staan. Het echtpaar Houwaarts en enkele medereizigers protesteerden hiertegen, maar volgens de reisleiding 'behoorde het tot de geschiedenis'.

'Mijns insziens dient de ANWB dit programma-onderdeel heel snel te schrappen. En zich voor dit beschamende bezoek te verontschuldigen'', schrijft Houwaart.

Eerder had de op 2 juli uit Spanje teruggekeerde Houwaart zijn brief naar het blad de Kampeer- en Caravan Kampioen gestuurd, maar die vond hem niet geschikt voor publicatie. Waarna hij een kopie naar de ANWB zelf en Trouw zond.

De ANWB, door het ANP gebeld naar aanleiding van de brief, besloot zonder aarzelen het bezoek aan het grafmonument van de activiteitenlijst te schrappen. “Sommige mensen hebben er kennelijk problemen mee. Dan willen wij er geen halszaak van maken”, zegt een woordvoerster. “Maar in de reisgids staat duidelijk dat dit een omstreden en voor velen huiveringwekkend monument is. Desondanks willen sommigen het met eigen ogen zien. Misschien moeten we ze voortaan gewoon maar ter plekke wijzen op de mogelijkheid het monument te bezoeken. En die meneer krijgt van ons een excuusbrief.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden