ANWB ontvangt duizend klachten over wachttijd en hoge kosten

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De ANWB heeft bijna duizend klachten binnen gekregen over de rijbewijs-keuring van zeventig-plussers. Vooral de lange wachttijden en de hoge kosten van de nieuwe vijfjaarlijkse medische keuring voor oudere automobilisten leiden tot grote irritaties.

“De verzameling en registratie van klachten vindt plaats om uit te vinden of er sprake is van incidenten of van structurele misstanden”, aldus V. de Klein van de ANWB. “Maar nu al is duidelijk dat hier niet van iets kleinschaligs sprake is.”

Automobilisten van zeventig jaar moeten medisch zijn goedgekeurd om nog in aanmerking te komen voor een rijbewijs. Daartoe moeten zij allereerst een basiskeuring ondergaan bij een huisarts, die de gegevens moet doorsturen naar een medisch deskundige van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Die bepaalt of nader onderzoek door een specialist nodig is, vaak op het gebied van de oogheelkunde. Ook de rapportage van de specialist moet naar het CBR, waarop de medisch deskundige beoordeelt of de oudere automobilist nog recht heeft op een rijvaardigheidsbewijs, al dan niet met beperkingen.

In de praktijk blijkt dat oudere rijders pas laat een medische keuring aanvragen, omdat zij niet op de hoogte zijn van de lange wachtttijden. Vooral als zich complicaties voordoen en een doorverwijzing volgt, kan de uiteindelijke beslissing maanden uitblijven, terwijl de kandidaat zijn rijbewijs intussen ongeldig ziet worden.

De wachttijd is de afgelopen maanden enorm kunnen oplopen, omdat de Landelijke huisartsen vereniging (LHV) haar leden heeft opgelegd niet de eigen partiënten te keuren, maar deze 'om de vertrouwensrelatie niet te verstoren' door te verwijzen naar een collega. Verder kampte het CBR met een groot tekort aan medisch deskundigen, en moesten de oudere rijders van wie de ogen moesten worden getest, aansluiten bij de lange wachtlijsten van de specialisten.

Daarnaast hanteren huisartsen, specialisten en gemeenten verschillende tarieven vor de keuring. De ene arts vraagt 110 gulden voor een keuring, de ander slechts vijftig gulden. Sommige gemeenten rekenen 62,50 gulden voor een rijbewijs en 14 gulden voor een uittreksel van het bevolkingsregister, anderen geven een rijbewijs af voor 33,50 gulden en vragen 8 gulden voor een uittreksel. Met de rekening van de specialist kan het nieuwe rijbewijs voor ouderen dan zo'n 350 gulden kosten, een bedrag dat elke vijf jaar terug komt.

Volgens het ministrie van verkeer en waterstaat is er niets mis met de nieuwe regelgeving, en komt deze de verkeerveiligheid ten goede. Minister Jorritsma heeft ook laten weten dat het testen zal worden voortgezet omdat de medische gesteldheid van ouderen in het verkeer nu eenmaal - vaak ongemerkt - achteruit gaat. Maar de woordvoder erkent wel dat de uitvoering van de regeling problemen oplevert, maar daarvoor is het ministerie niet verantwoordelijk.

Het CBR is in Oost-Nederland waar te weinig specialisten voorhanden waren, op eigen houtje oogartsen gaan werven. “Het aantal specialisten in die regio dat samenwerkt met het CBR is van 71 uitgebreid naar 108”, aldus een woordvoerder in de hoop dat die de forse achterstanden kunnen wegwerken.

De ANWB zal zodra de inventarisatie gereed is de problemen analyseren, en in samenwerking met het CBR en het ministerie verbeteringen in de uitvoering van de medische keuringen voorstellen. In tegenstelling tot de Ouderenbond Anbo die de medische keuring op zeventigjarige leeftijd 'discriminerend' vindt, is de ANWB voorstander van de test die volgens de bond de veiligheid in het verkeer ten goede komt. Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil de keuringsplicht juist verlagen naar 60 of zelfs 55 jaar. De VVN beroept zich daarbij op statistieken waaruit blijkt dat ouderen vaker bij ongevallen betrokken zijn. De ouderenbond Unie KBO wil dat de keuringskosten vergoed gaan worden door de volksverzekering AWBZ.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden