Antwoord PKN op Hendrikse is verkoopsucces

Het antwoord van de Protestantse Kerk in Nederland op de omstreden uitspraken van de atheïstische dominee Klaas Hendrikse blijkt een onverwacht succes. Van de theologische brochure ’Spreken over God’ is de eerste oplage van vierduizend exemplaren in drie weken uitverkocht.

Het boekje, geschreven in opdracht van het bestuur van de PKN, is bedoeld als ’pastorale handreiking’ voor kerkleden. Het is gebaseerd op het gelijknamige rapport dat de synode (landelijke vergadering) van de PKN in december besprak.

Uitgeverij Boekencentrum in Zoetermeer heeft van de brochure nog eens tweeduizend exemplaren laten drukken. „Ik vermoed dat ook die over een week of twee, drie zijn uitverkocht”, zegt uitgever Arjen van Trigt.

’Spreken over God’ is bedoeld als antwoord op alle commotie die ontstond nadat PKN-dominee Klaas Hendrikse uit Middelburg in 2007 het boek ’Geloven in een God die niet bestaat’ publiceerde. Hij stelt daarin dat God niet ’bestaat’ maar ’gebeurt’. Behoudende kerkleden vonden dat blasfemisch en wilden dat Hendrikse uit zijn ambt zou worden gezet. Een tuchtprocedure tegen de predikant liep echter op niets uit.

Daarop besloot het PKN-bestuur met de ’pastorale handreiking’ te komen. Het boekje stelt de critici van Hendrikse in zoverre gerust, dat er in gesteld wordt dat ’over God niet alles gezegd kan worden’ en dat de PKN ‘de drie-enige God belijdt’. „Belijden is ja zeggen tegen de God die zich openbaart met de namen van Vader, Zoon en Heilige Geest”, aldus de brochure.

’Spreken over God’ wordt vooral goed ontvangen in de orthodoxe vleugel van de PKN. Desondanks is een voor morgen geplande studiedag over de brochure – georganiseerd door de behoudende Raad van Advies voor het Gereformeerd Belijden in de PKN – afgeblazen bij gebrek aan belangstelling. Dat komt niet omdat het thema niet leeft, verzekert secretaris Guda Borger-Koetsier van de raad. „Maar er is een enorm aanbod aan studiedagen in de kerk. Onze dag kan aan de aandacht zijn ontsnapt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden