Antwerpensrappende troubadour

interview | Ook Nederland valt voor rapper Tourist LeMC uit Vlaanderen, die hiphop, volksmuziek en kleinkunst laat samensmelten. Morgen staat hij op hiphopfestival Woo Hah! in Tilburg.

Seefhoek staat tot ver buiten Antwerpen bekend als achterstandswijk vol illegaliteit en criminaliteit. Voor de Vlaamse rapper Johannes Faes (30) is het gewoon de plek waar hij opgroeide. Hij ziet er vooral een volkse, levendige en multiculturele buurt. "Berucht? Ach, je zag wel dat er issues waren. Dat het soms botste tussen bevolkingsgroepen. Maar toen ik er opgroeide was de Seefhoek al een multiculturele wijk. Dat was veel vanzelfsprekender voor ons dan voor de oudere bewoners."

Wel voelde hij zich als blanke jongen tussen al die verschillende nationaliteiten vaak een toerist in eigen stad. Vandaar zijn artiestennaam: Tourist LeMC. Maar Faes beschouwde dat nooit als een nadeel.

"Ik heb er een breed referentiekader aan overgehouden en heb altijd geprobeerd om uit verschillende culturen het beste mee te pikken. Ja, de wijk heeft me gevormd als mens en als artiest, maar de thema's die ik aan de kaak stel in mijn muziek overstijgen de Seefhoek, en zelfs Antwerpen."

Ook Nederland valt langzaam voor de rapper uit Vlaanderen. Afgelopen maand pakte Faes nog de boot naar Terschelling voor Oerol, morgen staat hij op het podium van het Tilburgse Woo Hah!-festival, op de tweede editie van een hiphopfestival bij uitstek. Collega-rapper Typhoon noemde Tourist onlangs het beste dat hij in tijden had gehoord.

Dat het Nederlandse hiphoplabel Top Notch achter Faes staat, werkt in zijn voordeel. Samen met de duo's Safi & Spreej en Diamantairs is Tourist nog altijd de enige Vlaamse rapper die bij het label tekende. Maar dat zowel jongeren als veertigers, folkliefhebbers en hiphopfans voor de rapper vallen, heeft wellicht te maken met zijn crossover van rap, folk en kleinkunst.

In Antwerpen leverde het de rapper de titel van stadstroubadour op. "Vroeger hadden we de grote Antwerpenaar Wannes van de Velde, maar sinds zijn overlijden mist de stad een actuele volkszanger", grijnst Faes. "Ik was blijkbaar de geschikte kandidaat voor deze officieuze vacature."

Grijsgedraaid

Afgelopen maart stuurde Tourist zijn tweede album de wereld in en sprong de rest van Vlaanderen op de kar. 'En Route' bivakkeert sinds de releasedatum in de toptien van de Ultratop-hitparade en single 'Koning Liefde' wordt op de radio grijsgedraaid.

Op zijn nieuwe plaat rapt Faes met Antwerpse tongval - soms zangerig, dan weer ingetogen, bijna pratend - over de kloof tussen arm en rijk ('Miljonaire'), wereldwijde brandhaarden ('Horizon'), maar ook kleine, persoonlijke worstelingen ('Bilan'). De stevige beats die op zijn debuut nog te horen waren, heeft hij vervangen door akoestische gitaren en de piano.

Zowel hiphop als de kleinkunst leerde hij kennen via de casetteverzamelingen van zijn twee oudere broers. "Zij luisterden naar Franstalige rap, maar bijvoorbeeld ook naar de humoristische Antwerpse band Katastroof, vooral vanwege de schunnige teksten. Verder zijn er heel wat volkszangers die over Antwerpen zongen. We zijn toch wat chauvinistisch hè: als het over onze stad ging, kenden we het allemaal."

De keuze om hiphop en volksmuziek te combineren lijkt misschien niet vanzelfsprekend, maar is volgens Faes logisch. "Ik heb altijd graag naar muziek met inhoud geluisterd. Dat maatschappijkritische en sociaal-geëngageerde is zowel in hiphop als in Vlaamse volksmuziek en kleinkunst te vinden."

Maatschappelijk werk

Die betrokkenheid voor de wereld om hem heen typeert ook hemzelf: naast zijn muzikale carrière is Faes opgeleid tot maatschappelijk werker en werkt hij nog altijd deeltijd als hulpverlener. Je zou verwachten dat zijn andere carrière een grote inspiratiebron is voor zijn teksten, maar naar eigen zeggen klopt dat beeld niet. "Die job staat los van mijn muziek."

Na enig aandringen vult hij aan: "Ik snap dat dat moeilijk te geloven is, maar ik probeer die twee werelden echt gescheiden te houden. Bijna elke beginnende maatschappelijk werker komt in aanraking met aangrijpende verhalen en heeft moeite om deze na werktijd van zich af te schudden. Maar na verloop van tijd raak je eraan gewend en neem je je werk niet meer mee naar huis." In zekere zin haalt Faes dezelfde soort voldoening uit zijn muziek als uit maatschappelijk werk.

Tot nu toe heeft Faes de twee carrières goed kunnen combineren, maar als het nog drukker wordt, is hij bereid zijn baan in de hulpverlening op te geven. "Ik werkte lange tijd fulltime als maatschappelijk werker, muziek kwam altijd op de tweede plek. Nu zijn die rollen omgedraaid."

'En Route¿ van Tourist LeMC is verschenen bij Top Notch. Het festival Woo Hah! vindt morgen plaats in de Spoorzone in Tilburg. woohahfestival.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden