Antwerpen zegt nee tegen Lange Wapper

In een referendum stemde gisteren een meerderheid van de Antwerpenaren tegen de aanleg van een viaduct dat de ringweg zou sluiten.

De Antwerpenaren verwerpen de Lange Wapper, een opzienbarend viaduct dat de ringweg rond hun stad moest sluiten. In een referendum stemde gisteren bijna 60 procent tegen het project, bij een opkomst van 35 procent.

Op basis van deze uitslag moet het gemeentebestuur van Antwerpen later deze week een advies geven aan de Vlaamse regering. Die beslist over het plan, dat naast het viaduct ook een tunnel onder de Schelde omvat. Het is dus nog niet zeker dat de Lange Wapper, die zeker 2,5 miljard euro zou kosten, er na dit raadgevend referendum echt niet komt.

Actievoerders tegen het dubbeldeks viaduct, dat ten Noorden van het stadscentrum gepland is, toonden zich gisteravond tevreden. „Deze stad wil geen Lange Wapper”, zei Wim van Hees van actiegroep Ademloos. „We moeten de alternatieven nu ernstiger gaan bekijken”, zei Manu Claeys van Straten Generaal.

Claeys maakte daarmee duidelijk dat de uitslag niet betekent dat er verder niets moet gebeuren. Vrijwel iedereen erkent immers dat de verkeerssituatie rond Antwerpen onhoudbaar is, omdat de stroom auto’s en vrachtwagens op de ring dagelijks vastloopt. Maar de tegenstanders zien andere oplossingen, bij voorkeur een lange tunnel waar niemand in de stad last van heeft.

Burgemeester Patrick Janssens van Antwerpen, van de socialistische SPa, zei ’tevreden’ te zijn met de opkomst en met het resultaat. Janssens, die zich pas onlangs tegen de Lange Wapper keerde, beklemtoonde de noodzaak van een oplossing en stelde zich voorzichtig op. „We moeten verder, ik wil nu geen forse standpunten innemen.”

De Antwerpse havenwethouder Marc Van Peel, van de christen-democratische CD & V, probeerde de Lange Wapper toch op de kaart te houden. „De meeste Antwerpenaren hebben niet gestemd. Zij vinden dat de politici beslissingen moeten nemen. We moeten nu zorgen dat het hele project niet kapseist.”

De Vlaamse regering moet straks, na het advies uit Antwerpen, de knoop doorhakken. Minister-president Kris Peeters (CD & V) hield zich gisteravond op de vlakte. „De Antwerpse kiezer heeft gesproken. Maar we moeten de mobiliteit in en rond Antwerpen oplossen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden