Antwerpen komt met cursussen 'algemene kennis' voor imams

Een moskee in Genk. Beeld afp
Een moskee in Genk.Beeld afp

Drie Antwerpse hogescholen en universiteiten komen volgend schooljaar met speciale cursuspakketten voor imams. Deelnemers kunnen aanschuiven bij colleges over Belgisch recht, ethiek en geschiedenis.

Robin de Wever

Op die manier moeten ze meer vertrouwd raken met de Nederlandse taal en de Belgische cultuur, meldt persbureau Belga. Het pilotproject voor 'professionalisering' is een initiatief van vertegenwoordigers van de moslimgemeenschappen, de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen en de Vlaamse onderwijsminister Pascal Smet.

'Moslimjongeren voelen zich onbegrepen door imam'
Eerder bleek al uit onderzoek van de Vlaamse overheid dat imams nog onvoldoende thuis zijn in Vlaanderen. 'Jongeren uit de moslimgemeenschap kunnen daarom te weinig bij hen terecht met hun vragen', stelde het Ministerie van Onderwijs in juni in een persbericht. 'Ze voelen zich onbegrepen. De jongere generatie Europese moslims is op zoek naar religieuze voorgangers die hun taal spreken en hun leefwereld kennen.'

De cursussen zijn geen volledige studies, maar er komt wel een lijst met aanbevolen vakken. De islamitische Raad van Theologen is enthousiast en gaat geestelijken stimuleren om zich voor de cursussen aan te melden.

Smet kondigde in april al aan dat hij ging proberen om een opleiding tot islamconsulent van de grond te krijgen. Op termijn moet er een universitaire (en waarschijnlijk meer theoretische) opleiding voor moslimtheologen komen. In de begroting van 2014 trekt hij er 100 duizend euro voor uit.

Opleiding voor Nederlandse 'polderimam' alweer afgeschaft
In Nederland komt het plan om aan hogescholen en universiteiten 'polderimams' op te leiden, moeizaam van de grond. In februari bleek dat hogeschool Inholland de enige HBO-opleiding tot imam gaat wegbezuinigen.

Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra noemde het traject te duur. In zeven jaar tijd studeerden er slechts 8 studenten af. Van hen werd er 1 daadwerkelijk imam. Of dat gebrek aan animo te maken had met de arbeidsperspectieven van afgestudeerden was niet duidelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden