Antwerpen bereidt zich voor op het ergste

Stakingen in haven en openbaar vervoer, vrees voor rellen en chaos

Moet u maandag in Antwerpen zijn, reist u erdoorheen, of was u van plan een goedkope vlucht te nemen vanaf luchthaven Charleroi? Grote kans dat u een problematische dag tegemoet gaat.

In vier Belgische provincies wordt dan in veel sectoren gestaakt tegen het bezuinigingsbeleid van de nieuwe federale regering-Michel. Behalve Antwerpen zijn dat Limburg (Vlaanderen) en de Waalse provincies Henegouwen en Luxemburg. Naar verwachting zullen de gevolgen in Antwerpen het grootst zijn.

Onder meer het openbaar vervoer - en dus ook het treinverkeer - en andere openbare diensten zullen daar nagenoeg stil vallen. In de haven, na Rotterdam de grootste van Europa, dreigen chaotische toestanden. Op de Schelde zullen zo goed als geen schepen kunnen varen, om over aanleggen maar te zwijgen.

De gemeente vreest bovendien dat de vakbondsacties leiden tot rellen, zoals ook de nationale betoging van 6 november in Brussel uit de hand liep. Daar raakten 112 politie-agenten gewond door toedoen van een klein aantal havenwerkers en andere relschoppers. Deze week werden twaalf mensen opgepakt voor die geweldplegingen, onder wie zeven dokwerkers. Zeker twee van hen kwamen uit Antwerpen.

Burgemeester Bart De Wever, tevens boegbeeld van de Vlaams-nationalistische regeringspartij N-VA, bereidt zijn stad voor op het ergste. Hoewel er naast de staking geen demonstratie wordt georganiseerd, komt het misschien tot wegblokkades van stakers die werkwilligen willen tegenhouden.

Er gaan geruchten dat relschoppers uit de rest van België de boel op stelten willen zetten in Antwerpen. Ook een gewelddadige groep Feyenoord-'supporters' zou plannen hebben. De Antwerpse politie heeft daarover volgens de Vlaamse krant De Standaard overleg gehad met collega's in Rotterdam. "Men wilde Nederlandse agenten laten overkomen, maar dat bleek uiteindelijk te duur", zo tekende De Standaard op uit de mond van Michel Goyvaerts van de politievakbond NSPV.

Het aantal stakers, en in hoeverre het openbare leven daadwerkelijk wordt ontwricht, wordt pas maandag duidelijk. De meeste kinderdagverblijven zijn dicht. Vermoedelijk wordt er nauwelijks post bezorgd. Veel vuilnis zal blijven liggen. Ook sommige supermarkten zullen de deuren sluiten, vooral die van Delhaize, waar al langer onrust heerst wegens een saneringsplan. De luchthaven van Charleroi, 'hub' van de Ierse prijsvechter Ryanair, zal zo goed als stil komen te liggen.

De komende maandagen zal er steeds in een reeks provincies worden gestaakt. Het hoogtepunt moet de nationale stakingsdag op 15 december worden.

De acties zijn georganiseerd door drie grote vakbonden die samen ongeveer 3,5 miljoen leden hebben. Als de vorige maand geïnstalleerde regering-Michel het bezuinigingsbeleid niet aanpast, komen de bonden begin volgend jaar met meer acties.

Stenen des aanstoots zijn vooral de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, de aantasting van de koopkracht en de inkrimping van de overheid.

Voor het eerst sinds 1988 heeft België een federale regering zonder socialisten, en dat is te merken. Met name de invloed van België's grootste partij N-VA is groot. De Vlaamse nationalisten en de liberale coalitiepartner van premier Charles Michel hebben weinig op met vakbonden. Die zijn amper betrokken bij het regeerakkoord en dat is nieuw voor de vaak machtige bonden.

Acties in België

Donderdag 6 november

Meer dan 100.000 demonstranten komen op de been in Brussel voor een overwegend vreedzame nationale betoging. Enkele tientallen vakbondsextremisten en relschoppers verwonden ruim honderd agenten en richten vernielingen aan.

Maandag 24 november

Staking in de provincies Antwerpen en Limburg (Vlaanderen) en in Henegouwen en Luxemburg (Wallonië)

Maandag 1 december

Staking in de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen, en in de Waalse provincies Namen en Luik

Maandag 8 december

Staking in het gewest Brussel en in de provincies Vlaams- en Waals-Brabant

Maandag 15 december

Nationale staking in België

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden