Antonio Tajani nieuwe voorzitter EU-parlement

Tajani wordt gefeliciteerd door de voorzitter van de Europese Volkspartij. Beeld AP
Tajani wordt gefeliciteerd door de voorzitter van de Europese Volkspartij.Beeld AP

De Italiaanse christendemocraat Antonio Tajani (63) is de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. De oud-EU-commissaris en vertrouweling van ex-premier Silvio Berlusconi versloeg vandaag in Straatsburg in de vierde, beslissende stemronde zijn rivaal Gianni Pittella, een sociaaldemocraat.

Dat maakte de vertrekkende voorzitter Martin Schulz vanavond bekend. Daarop bood hij zijn stoel aan zijn opvolger aan. Tajani kreeg het vertrouwen van 351 afgevaardigden, Pittella 282. Hij is voor de komende tweeënhalf jaar gekozen. Schulz gaat de Duitse landelijke politiek in.

Door de verkiezing van Tajani zijn nu alle drie de EU-topposities in handen van de in de Europese Volkspartij (EVP) verenigde christendemocraten, de fractie waar ook het CDA in zit. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, een Luxemburger, en de Poolse voorzitter van de Europese Raad, 'EU-president' Donald Tusk, horen eveneens bij de EVP-familie.

Tajani zat van 1994 tot 2008 in het Europees Parlement, en van 2014 tot heden. Berlusconi stuurde hem in 2008 naar Brussel, waar hij EU-commissaris voor Transport werd. Van 2010 tot 2014 had hij de Industrie-portefeuille bij de Commissie.

Niet alleen vanwege zijn banden met Berlusconi is Tajani omstreden. Hij zou als EU-commissaris al in 2009 hebben geweten van sjoemelsoftware in dieselauto's. Het EU-parlement doet momenteel onderzoek naar de banden van EU-commissarissen met de auto-industrie vanwege het 'dieselgate'-schandaal. Tajani staat ook bekend om zijn anti-abortus en anti-homo opvattingen.

In een reactie stelt de PvdA-delegatie, die behoort tot de S&D-fractie van Pittella, dat 'een rechts blok' er nu voor zorgt dat het machtsevenwicht tussen de twee grootste politieke groeperingen in Europa verloren gaat. 'Het is nu aan sociaaldemocraten om te blijven strijden tegen sociale dumping op de arbeidsmarkt, tegen belastingontwijking van de grote bedrijven en tegen rechtsongelijkheid in en buiten Europa', schrijven Paul Tang, Agnes Jongerius en Kati Piri in een verklaring.

Het CDA stelt juist dat Tajani 'zijn energie zal steken in het realiseren van concrete resultaten voor Europese burgers, zoals het stimuleren van de werkgelegenheid, de strijd tegen terreur en veiligheid in Europa', aldus delegatieleider Esther de Lange.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden