Antispijbel-kantine met cybertafel, airhockey, breedbeeld-tv en om te eten taco en baklava

SPIJKENISSE - “Jullie waren aardig, maar wát een saai gebouw”. Keer op keer kreeg de rector van de christelijke scholengemeenschap Blaise Pascal in Spijkenisse dat na een open dag te horen. De school nam de kritiek ter harte. Resultaat: een megakantine met een Cybertafel, een grand café, een 'hangout', een jukebox, airhockey en een breedbeeldtelevisie waarvoor leerlingen bij de conciërge video's kunnen huren.

Vandaag wordt de kantine, ontworpen door Agora, een adviesbureau voor 'integrale belevings- en sfeerconcepten', geopend. Het allereerste concept kwam van Ahold Grootverbruik. De filosofie achter deze kantine, waarvoor de school na vijf jaar sparen een half miljoen heeft neergeteld, sluit aan bij het idee dat een school niet alleen een leer- maar ook een leefomgeving zou moeten zijn.

'Hou ze binnen' was de leuze waarmee Agora het project presenteerde. Van Pelt gelooft dat een dergelijke kantine spijbelen tegengaat.

De scholengemeenschap kreeg vijf jaar geleden te maken met relatief weinig aanmeldingen. Reden om eens te enquêteren tijdens open dagen. Leerlingen, ouders en docenten bleken het met elkaar eens: het gebouw is te kil.

Een werkgroep van leerlingen, ouders, bestuursleden, docenten en directieleden moest een plan maken om het gebouw leerlingvriendelijker te maken. Wilde ideeën vlogen over tafel, zoals geavanceerde theaterfaciliteiten. De rector, J. van Pelt: “Uiteindelijk bleef over dat we een multifunctionele ruimte wilden. Niet alleen een kantine, ook een plek waar de kinderen 's avonds een leuk karaokefeest kunnen houden, en waar voorlichting aan de ouders kan worden gegeven. Ook moest de kille sfeer aangepakt worden.”

De 1140 leerlingen die tot dusver tijdens de pauzes in een kleine zitkuil op de grond zaten, weten niet wat hen overkomt. Nu kunnen ze in de pauze internetten, MTV kijken, spelletjes doen in de 'hang out' of een broodje eten in het grand café.

Ze willen soms niet eens meer naar huis aan het einde van de schooldag. Brian (13) uit 1A: “Ik blijf soms tot vijf uur hier. Tafelvoetballen met m'n vrienden.” Van Pelt: “Bij veel van de leerlingen zijn de ouders om vier uur niet thuis. Dan is dit toch een goede uitkomst?” Maar komen de leerlingen met zo'n kantine nog wel naar de les? “Dat houden we wel in de gaten”, zegt Van Pelt streng. Maar brugklasser Brian geeft toe dat hij soms wel moeite heeft om op tijd in de les te komen. “Dan gaat de bel en dan heb je nog vier ballen. Dan wil je nog wel je spelletje afmaken.”

Naast vermaak moet de kantine ook educatie bieden, dat past in het studiehuis-concept. Op het computereiland kunnen de leerlingen lesopdrachten uitvoeren en internetten. Verder bevat de kantine een studieruimte. De 'leerstoelen' zijn stoelen met in het zitgedeelte een plaat van een kunstwerk of een bekende persoon. Op de muur hangen boven die stoelen bordjes met uitleg en jaartallen.

Voor de uitleen van de cd-roms zijn een vijftigtal ouders bereid gevonden. Van Pelt loopt rond als een trotse vader. “Kijk”, wijst hij naar een flitsende drankenautomaat. “De leerlingen hebben meer keus dan de leraren.” Inderdaad, waar de leraren het moeten doen met gewone koffie, kunnen leerlingen ook cappucino en moccacino kiezen. Enthousiast wijst de rector naar een ouderwets model jukebox. En even later: “Kijk, onze broodjes gezond, die lopen beter dan de kroketten hoor.” Want ook het voedsel is aangepast. De keuken wil zelfs landenthema's gaan invoeren, de ene dag een taco, de andere dag baklava.

Dat een dergelijke kantine een goed visitekaartje voor de school is, daarop reageert Van Pelt terughoudend. “Goed onderwijs is ons visitekaartje.”

In de 'hang out' spelen Maarten (16) en Lennert (17) een kaartspel. De rector kijkt over hun schouders mee. De jongens worden daar wat ongemakkelijk van. Van Pelt buigt zich voorover en vraagt iets. De jongens antwoorden. Dan loopt de rector weer weg. “Een onschuldig spelletje”, concludeert hij. “'Magic' heet het geloof ik. Ja, je moet dat soort dingen toch een beetje in de gaten houden, hè.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden