Antisemitisch pamflet even weg

AMSTERDAM - Het Amsterdamse American Book Center heeft 'De protocollen van de wijzen van Zion' uit de schappen gehaald en beraadt zich nu, of het beruchte antisemitische pamflet alsnog in de handel wordt gebracht. Op de website staat het boek nog wel vermeld.

Van een medewerker

De Engelstalige uitgave leidde in de VS tot protesten van Amerikaans-Joodse organisaties. Volgens de jurist Peter Rodrigues van de Anne Frank Stichting heeft de verkoop van 'Protocollen' niet eerder tot veroordelingen geleid, maar het boek valt naar aard en inhoud 'zonder twijfel onder de antidiscriminatiewetgeving'. De Protocollen 'bewijzen' een Joods complot dat wereldheerschappij beoogt.

Het pamflet dook voor het eerst op in 1903 in de kolommen van een extreem antisemitisch blad in tsaristisch Rusland en is in 1895 door de geheime Russische dienst opgesteld om tot pogroms tegen Joden aan te zetten.

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijk instrument in de propaganda van de nazi's en andere antisemieten tegen de Joden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het pamflet op grote schaal verspreid in de Arabische wereld. Daar is het een veel geraadpleegde informatiebron over de verderfelijke Jood.

Recentelijk werd in Egypte een televisieserie vertoond waarin het geschrift centraal stond, de docu-soap 'Ruiter zonder paard'. Dit leidde tot klachten bij de Egyptische ambassadeur van de Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Jaap de Hoop Scheffer.

Uitgever The Booktree gaf de Protocollen in 1999 uit; het betrof de ongewijzigde heruitgave van de versie die de Britse antisemiet Victor Marsden in 1934 verzorgde. Na Amerikaanse kritiek meldt The Booktree dat de Protocollen een vervalsing zijn; eerder stelde de uitgever zich 'neutraal' op. Een kritische inleiding ontbreekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden