'Antillianen moeten ook hun stem in Brussel laten horen'

Arubaan Mito Croes wil het Europees parlement in namens het CDA. Alleen met voorkeurstemmen uit de West maakt hij kans.

Mito Croes is vermoeid. In vijf dagen tijd reisde hij de Nederlandse Antillen rond: eerst Curaçao en Bonaire, toen naar Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Daarna terug naar Curaçao. Nu rust hij uit op Aruba.

Croes voert driftig campagne voor de Europese verkiezingen op 4 juni. De oud-gevolmachtigd minister voor Aruba staat elfde op de kandidatenlijst voor het CDA. De christen-democraten hebben nu zeven zetels in Europa. „Ik red het alleen met voorkeurstemmen”, zegt Croes. Hij heeft er ruim 18.000 nodig. Het wordt een lastige klus.

Het is de eerste keer dat op de Antillen en Aruba voor Europa mag worden gestemd. Er wonen op de eilanden 210.000 stemgerechtigden. Maar het onderwerp leeft niet, merkt Croes. Hij vindt dat de procedure ’zo moeilijk mogelijk’ is gemaakt. Wie straks wil stemmen, moet zich uiterlijk 22 april laten registreren. Daarna moet het stembiljet voor 4 juni worden opgestuurd naar Nederland. Croes: „De drempel is zo wel erg hoog.”

Denkt u dat het u toch gaat lukken?

„Het gaat nu de goede kant op. Ik moet het vooral hebben van voorkeurstemmen uit de West. Mijn oude partij, de AVP (Arubaanse Volkspartij) heeft deze week 3600 registratieformulieren verzameld op het eiland. Op de Antillen schijnt de interesse wat minder te zijn, maar cijfers weet ik niet.”

Waarom doet u eigenlijk mee?

„Ik zie deze verkiezingen als een testcase voor onze burgerrechten. Nederland wilde helemaal niet dat er ook op de eilanden kan worden gestemd voor Europa. Dat hebben wij afgedwongen bij de Raad van State en later bij het Europese Hof van Justitie. Wij zijn ook EU-onderdanen. Het was een heel mooie, principiële zaak. Nu willen wij ook een eigen vertegenwoordiger hebben in het Europees Parlement.”

De Antillen en Aruba zijn toch vooral op Zuid- en Noord-Amerika gericht? Wat moet u in Brussel?

„Er worden steeds meer zaken van Nederland naar Europa overgeheveld. Verdragen, buitenlandse betrekkingen. Als er een boycot met Venezuela komt, gaat dat de eilanden direct aan. We zijn nu geïsoleerd van deze ontwikkelingen, terwijl Aruba en de Antillen heel strategisch liggen. De Europese Unie is de grootste investeerder in Latijns-Amerika. In plaats van steeds maar ruzie maken met Nederland, doen we er verstandig aan de blik meer op Brussel te richten.”

Wordt u daar nu niet voldoende vertegenwoordigd?

„Het zou niet goed zijn als de PVV van Geert Wilders en Hero Brinkman veel invloed krijgt in Europa. Nogmaals, ook wij moeten ons daar laten horen. De eilanden zijn hun sterke positie, die ze ooit hadden in het Caribisch gebied, kwijtgeraakt. Onze beste mensen vertrekken naar Europa en komen niet meer terug. We hebben hun nu op wetenschappelijk gebied weinig te bieden.”

De tijd dringt. U redt het niet met alleen voorkeursstemmen uit de West.

„Ik blijf de komende twee weken op Aruba om nog meer mensen te bewegen zich te laten registreren. Ik heb trouwens goede contacten in Surinaamse netwerken. Zij gaan me helpen. Vergeet niet dat er ook veel Antillianen en Arubanen in Nederland wonen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden