Antilliaanse coalitie gelijmd

KRALENDIJK, DEN HAAG - De Patriottische Unie van Bonaire (UPB) die dinsdag uit de Antilliaanse regering stapte, krabbelt terug. ,,Mede vanwege de politieke druk uit Den Haag'', zegt partijleider Ramonsito Booi.

Volgens Booi hebben de zorgen die minister De Graaf (koninkrijksrelaties) heeft geuit over de gang van zaken rond de Antilliaanse regering een rol gespeeld bij zijn bereidheid terug te keren in het kabinet. De Graaf schreef dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij zich grote zorgen maakt over de afbrokkeling van de regering. Toen was alleen Sint-Maarten niet vertegenwoordigd. De bewindsman was toen nog niet op de hoogte van het vertrek van Bonaire.

Volgens Booi is van verschillende kanten druk op hem uitgeoefend om flexibiliteit te tonen en toch deel uit te blijven maken van de regering. ,,We willen naar Nederland toe niet negatief overkomen en dus heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen.''

Hij heeft een week bedenktijd gevraagd. In die tijd wordt bekeken of het aantal vluchten van de nieuwe Bonairiaanse luchtvaartmaatschappij BonairExel tussen Curaçao en Aruba toch kan worden uitgebreid.

BonairExel had gevraagd om veertien vluchten per week, maar kreeg er vier. De Curaçaose luchtvaartmaatschappij Dutch Caribbean Airlines (DCA) heeft de overige 38.

Volgens Booi, die ook president-commissaris is van BonairExel, is het mogelijk om het maximumaantal vluchten uit te breiden naar 55. Het departement van luchtvaart van Aruba heeft al aangegeven daar geen bezwaar tegen te hebben.

Het kabinet-Godett begon op 22 juli met een ruime meerderheid van 16 van de 22 statenzetels, maar verloor er twee door het vertrek van de Democratische Partij van Sint-Maarten eind augustus. Toen ook UPB dinsdag met haar twee zetels vertrok, bleef er een nipte meerderheid over van twaalf van de 22 zetels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden