Antillenoverleg van start

(Novum) - Het overleg tussen vertegenwoordigers van de Nederlandse en Antilliaanse en Arubaanse parlementen is maandag van start gegaan in Den Haag. Hetzelfde Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) op de Antillen mislukte in januari, vanwege controversiële uitspraken over de eilanden van PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman. Die noemde de eilanden een 'boevennest' en had voorgesteld de eilanden te verkopen via marktplaats.nl.

De Antillianen eisten daarop excuses van Brinkman. Die weigerde, waarop het overleg niet meer doorging. Ditmaal hadden de Nederlandse Kamerleden voorzorgsmaatregelen genomen tegen harde uitspraken van Brinkman. Zij hadden het reglement van orde van de Tweede Kamer van toepassing verklaard op het POK. Daarmee kan de PVV'er tot de orde worden geroepen als hij extreme uitspraken doet.

Brinkman verzette zich daartegen, maar een ruime Kamermeerderheid nam het voorstel twee weken geleden aan. Maandag betoogde Brinkman dat volgens het reglement van orde het POK openbaar diende te zijn. Dat weigerden de parlementariërs. Volgens hen is dat alleen het geval als er een minister of staatssecretaris bij het overleg aanwezig is. Daarop diende de pers de bespreking tussen de parlementariërs te verlaten.

Maandag werd bij het begin van het overleg door diverse mensen gewezen op het wederzijdse belang van het POK. Voorzitter van de Staten van de Nederlandse Antillen Pedro Atacho benadrukte dat het overleg 'een nieuwe kans' was. "Laten we op positieve wijze, met gevoelens van solidariteit, wederzijds respect en de wil elkander bij te staan, kiezen voor besprekingen op parlementair niveau."

Het overleg is belangrijk voor de Antillen omdat zij in 2010 een nieuwe staatsrechtelijke structuur krijgen. Dan worden Curaçao en Sint Maarten nieuwe landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba heeft al een zogeheten status aparte. De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius worden een bijzondere gemeente van Nederland.

Maandag werd tijdens het POK vooral gesproken over culturele aspecten van de samenwerking tussen de koninkrijksdelen, bijvoorbeeld over geld om het onderwijs in het Papiaments te bekostigen. De Antilianen die deelnamen aan het overleg kregen bij de start van het overleg van PVV'er Brinkman een ingelijste sportprent uitgereikt. Daarop werd de spot gedreven met de eilanden. De delegatie van de Antillen weigerde het pesterige cadeau van Brinkman. Ook de Antillen-nota over corruptie op de eilanden die Brinkman vorige week presenteerde werd niet toegelaten tot de agenda.

Dinsdag spreken de parlementariërs over het terugsturen van criminele Antillianen. Woensdag wordt gesproken over rechtshandhaving en financieel toezicht en donderdag gaat het over 'good governance', het belang van een betrouwbare overheid. Vrijdag wordt, als alles volgens plan verloopt, een slotverklaring gepresenteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden