Antillen zetten discussie homohuwelijk op scherp

(Novum) - De Antilliaanse minister Omayra Leeflang heeft zaterdag in het Antilliaans Dagblad de discussie met Nederland over het homohuwelijk op scherp gezet. Zou Nederland ook polygamie moeten toestaan als het parlement op de Antillen dat wettelijk toestaat, vraagt ze zich af in de ingezonden brief. Ze vindt dat Nederland het homohuwelijk opdringt aan de Antillen.

De minister van onderwijs en cultuur schreef de brief als uitleg op het hoger beroep dat de Antillen hebben aangetekend tegen de inschrijving van een lesbopaar bij een Antilliaanse verzekeraar. De rechtbank oordeelde onlangs dat een Antilliaanse verzekeraar het kind en de echtgenote van een lesbienne moet inschrijven als gezinsleden. Gehuwde homo- en lesboparen hebben volgens de rechtbank dezelfde rechten en plichten als in Nederland, ook al is het homohuwelijk niet opgenomen in het Antilliaanse Burgerlijk Wetboek.

Leeflang had de verzekeraar echter geadviseerd het lesbopaar niet in te schrijven. Het gaat volgens haar niet om de vraag of het homohuwelijk acceptabel is of niet. Waar het volgens haar wel om gaat, is of een in Nederland genomen besluit in 'zo'n fundamentele zaak' kan worden 'opgedrongen' aan de Antillen. De Antillen hebben zelf in 2000 vastgelegd dat een huwelijk alleen kan worden gesloten tussen een man en een vrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden