Antillen maken kennis met Nicolaï

door Louis Cornelisse

De Antillen maken kennis met de nieuwe minister van koninkrijksrelaties, de VVD’er Atzo Nicolaï. De eilandbestuurders ervaren dat hij in Brussel heeft geleerd in alle vriendschap keihard te onderhandelen.

Bonaire gisteravond: minister Atzo Nicolaï kijkt terug op zijn eerste tournee langs de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen. Van hem hadden het kabinet en de afzonderlijke eilandbesturen graag gehoord wanneer er een Rondetafelconferentie over de toekomst gehouden zal worden. Nicolaï: „Ik heb gezegd: hoe eerder hoe liever. Maar er zijn nog te veel hobbels. En het laatste dat ik wil is een mislukte conferentie. Dan zijn we nog verder van huis.”

Nicolaï is gepokt en gemazeld in Brussel. Als staatssecretaris van Europese zaken weet hij van stevig en creatief onderhandelen. „Wat zich daar afspeelt is tegendraads aan wat hier wordt nagestreefd. In Europa proberen we problemen gezamenlijk aan te pakken, de eilanden willen voor zichzelf meer vrijheid om te besturen. Ik zeg: oké. Dat streven kan ik begrijpen, maar op punten waar dat niet kan, moeten de eilanden hun prestige laten vallen en iets gezamenlijks organiseren.”

Een van de hobbels is de indrukwekkende schuldenlast van 2,2 miljard euro. Wil de conferentie over de opsplitsing van de Antillen in eilanden met een status aparte (Curaçao en Sint Maarten) kans maken, dan zal die erfenis eerst verdeeld moeten worden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die een directe band met Den Haag willen, zijn te klein om veel bij te dragen. Nederland heeft aangeboden de schulden over te nemen, maar eist een drastische beperking van de uitgaven. Nicolaï: „Er kan in onze visie maar één centrale bank zijn. Dat zal men moeten accepteren.”

Een andere kwestie is de rechtszekerheid. Curaçao en Sint Maarten willen ieder voor zich, eigen rechtsinstituties creëren. De minister is daar op tegen. Hun omvang wordt veel te gering. De politie, openbaar aanklagers en rechters – die nu nog met steun vanuit Nederland opereren – hebben nu al moeite rechtvaardig en neutraal te blijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden