Antillen klaar voor Georges

AMSTERDAM - Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius bereidden zich het afgelopen weekeinde voor op de orkaan Georges, die vannacht de eilanden bereikte. Voor de gezaghebber van Sint-Maarten, Dennis Richardson, is de vierde orkaan in zijn carrière. Hij vertrouwt er op dat zich ditmaal geen plunderingen zullen voordoen en dat iedereen goed is voorbereid.

Na Luis in 1995, volgden Marilyn ('95) en Bertha ('96); Georges is erger dan Luis, vreesde Richardson gisteren. “Het is nu regenachtig, de eerste voorbode van de naderende storm.”

De orkaan zou volgens de voorspellingen van gisteren Sint-Maarten weliswaar op 50 mijl passeren, de winden zijn nog tot 85 mijl afstand voelbaar. Richardson: “Het vervelende is dat we nu in de noordelijke rand van de orkaan zitten. Daar zijn de stormwinden het krachtigst.”

In tegenstelling tot 1995 bestaat er voor Georges wel een draaiboek en een plan voor de activiteiten na een eventuele ramp. Na Luis trok de bevolking massaal naar de winkels om de goederen die voor het grijpen lagen mee te nemen. Maar Richardson verzekert dat dat nu onmogelijk is: zodra de wind ook maar enigszins is gaan liggen, zetten militairen en politie de wegen af. Eén probleem was gisteren nog niet opgelost: hoe kan de ene weg van het vliegveld naar de hoofdstad Philipsburg worden vrijgehouden voor hulpverleners? In 1995 reden er zoveel auto's op die weg, dat Rode Kruis-wagens geen doorgang hadden.

Richardson hoopt dat de gebouwen na 1995 zodanig zijn herbouwd, dat de schade minder is dan toen. “Maar als de voorspellingen over een zwaardere orkaankracht uitkomen, weet ik het nog niet.”

Op Saba en Sint-Eustatius hopen ze in elk geval dat buureiland Sint-Maarten gespaard blijft. Ze zijn geheel afhankelijk van dat eiland, omdat vliegverkeer alleen vanuit Sint-Maarten plaatsvindt. De bovenwindse eilanden hebben voorlopig de beschikking over 60 mensen van de marine. Nog eens honderd mariniers staan op de benedenwindse eilanden paraat. Als de orkaan grote schade aanricht op Sint Maarten, staan zestig vrijwilligers van het Rode Kruis op Curaçao klaar om meteen naar Sint-Maarten in een Orion-toestel van de marine.

De op Saba woonachtige bioloog Tom van 't Hof wacht gelaten af. “Ik denk dat vanavond de elektriciteit eraf gaat. De centrale staat vlakbij de haven en als je van die enorme zeeën krijgt is het niet veilig meer om die machines te laten draaien. De telefoon zal het blijven doen tot er een paal omwaait.” Gezien de berichten verwacht Van 't Hof dat Saba en Sint-Eustatius toch wel een flinke tik zullen krijgen. “Sinds zaterdagochtend is het hele eiland bezig geweest met de voorbereidingen. Het klop-klop-klop is langzamerhand gestopt. We kunnen nu alleen maar afwachten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden