Antifascisten boos op de AIVD

amsterdam – - Ze zoeken naar eigen zeggen het geweld niet op, de leden van de antifascistische actiegroep (AFA). „Maar wij verdedigen ons als er geweld tegen ons wordt gebruikt”, zegt actievoerder Pim Vlaarbeek (24). „Wij zijn geweldloos, maar weerbaar.”

Eén van de vaste doelwitten van de AFA, Constant Kusters, voorzitter van de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie, ziet dat anders: „Ze zijn puur gewelddadig, het zijn feitelijk linkse fascisten.”

Deze week stuurde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een brief naar de Nederlandse gemeenten. De geheime dienst waarschuwde lokale besturen met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen voor de harde kern van de AFA, ’die geweld niet schuwt’.

De linkse actiegroep reageerde furieus op de brief van de AIVD. „Een doelbewuste poging de anti-racistische beweging in diskrediet te brengen.” Vlaarbeek is een dag nadat de brief van de AIVD is verstuurd, nog laaiend.

De AFA overweegt zelf ook de burgemeesters aan te schrijven, met een tegengeluid. „Die brief zegt veel over de AIVD. Ze hebben kennelijk niets beters te doen.”

De inlichtingendienst vindt dat burgemeesters moeten opletten, want de AFA zou in de komende verkiezingstijd ook partijen als de PVV van Geert Wilders, Trots op Nederland van Rita Verdonk en de Partij Vrij Utrecht van Wim Vreeswijk op de korrel willen nemen.

„Dat klopt”, zegt Vlaarbeek. „Wij gaan met een grote informatiecampagne beginnen, we gaan posters plakken en stickers uitdelen.”

Kusters van de Nederlandse Volks Unie is blij met de brief van de AIVD. „Ze zijn twintig jaar bezig om met veel geweld en hulp van de media de boel te verzieken. Het wordt tijd dat het Openbaar Ministerie die lui eens aanklaagt voor deelneming aan een criminele organisatie. Normaal debatteren vinden wij prima, maar deze lui roepen op tot geweld en gebruiken het ook.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden