Antiekhandelaar zit vast voor plan justitiemedewerkers te liquideren

De rechtbank in Den Bosch. Beeld anp
De rechtbank in Den Bosch.Beeld anp

De Limburgse antiekhandelaar Toon van H. (61) is gearresteerd wegens het uitzetten van twee liquidatieopdrachten. Net als in 2003, toen hij voor een vergelijkbaar delict werd opgepakt, zijn de doelwitten Paul van Hilten, advocaat generaal bij het gerechtshof in Den Bosch en een rechercheur.

Han Koch

De politie Oost Brabant arresteerde Van H. dinsdag en onderzocht zijn woning en een bedrijfspand in het Limburgse Echt. In de woning werden onder meer een wapen en munitie aangetroffen. Volgens een politiewoordvoerder is het zeker niet uitgesloten dat er meer arrestaties zullen volgen. De politie wil overigens niet bevestigen dat Toon van H, het voor de tweede keer gemunt heeft op Van Hilten en de rechercheur. Volgens Ludo Hamelaars, advocaat van Van H. gaat het net als 13 jaar geleden om deze twee doelwitten. "Die zaak heeft nooit tot een dagvaarding geleid en dat zal ook deze keer niet gebeuren", schat de advocaat in.

Dat in de woning in Echt een vuurwapen is gevonden vindt Hamelaars niet zo gek. Zijn client is volgens hem zelf ook doelwit van een aanslag geweest. Dat was in november 2001. De dader van die aanslag is overigens nooit gevonden De advocaat verwacht dat zijn client snel zijn cel in het politiebureau in Eindhoven mag verlaten.

Dat de politie tips over eventuele aanslagen serieus neemt, is niet zo vreemd. De antiekhandelaar is in 2006 door het gerechtshof Den Bosch veroordeeld tot drie maanden cel voor het overtreden van de wet wapens en munitie. Revolvers, dubbelloopshagelgeweren, een pistoolmitrailleur en een maarschalkstaf met mes van 38 centimeter werden toen bij de antiekhandelaar gevonden. Van het verhandelen van een gestolen antieke klok werd hij destijds vrijgesproken.

Aan deze zaak bij het hof ging een grootscheeps onderzoek naar internationale antieksmokkelaars vooraf. Toen Toon van H. werd opgepakt deed de politie ook met tachtig man huiszoekingen op zes andere plaatsen in Limburg en Oost-Brabant. Bij de actie waren ook Franse rechercheurs betrokken. Zij waren op zoek naar uit Franse kastelen geroofde schatten. De politieman voor wie nu een liquidatieopdracht zou zijn gegeven heeft een tijd in Parijs gezeten waar hij zich bezighield met de opsporing van gestolen antiek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden