Antieke botanische tekeningen uit Spanje even terug in Leiden

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Leidenaar Johannes le Francq van Berheij (1729-1812) hield van kunst, literatuur en natuur. Hij promoveerde in Leiden tot doctor in de geneeskunde, hij tekende, schreef, onder andere een proefschrift op botanisch gebied, en hij was een gepassioneerd verzamelaar van natuurhistorische kunst. Berkheij legde een grote verzameling aan van uiteenlopende natuurhistorische objecten, waarondereen collectie 17de- en 18de-eeuwse botanische tekeningen en gravures die op wetenschappelijke wijze de levende natuur in beeld brengen.

Niet alleen over kunst en natuur had Berkheij zo zijn eigen ideeën, maar ook over de politiek. Dat bracht hem in 1785 in grote moeilijkheden. Hij was in opspraak geraakt en moest, om een advocaat te kunnen betalen, zijn in veertig jaar opgebouwde natuurhistorische collectie laten veilen. Het Spaanse Koninklijk Kabinet voor Natuurlijke Historie kocht zijn hele verzameling op, 'in het belang van de vooruitgang van kennis der natuur'.

De tekeningen en gravures uit de collectie Berkheij bevinden zich tegenwoordig in de Koninklijke Hortus Botanicus Madrid. Een deel hiervan is binnenkort voor het eerst sinds 1785 even terug in Leiden, in museum Naturalis. Het gaat om 41 botanische werken, van de hand van onder meer Maria Sibylla Merian (1647-1717) en Georg Ehret (1708-1770) - kunstenaars die nog steeds als voorbeeld gelden voor de huidige generatie botanisch tekenaars.

Passie voor bloemen. Museum Naturalis Leiden, 29/3 t/m 8/7.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden