Antidiscriminatie-campagne gaat niet alleen over voetbal

actie | Politiek en sport slaan de handen ineen om een einde te maken aan discrimatie op de Nederlandse voetbalvelden.

JOB VAN DER PLICHT

Ajax-speler Riechedly Bazoer die in een duel met ADO Den Haag oerwoudgeluiden kreeg te horen van aanhangers van ADO Den Haag. Of supporters van FC Utrecht die antisemitische teksten schreeuwden. In voetbalstadions zijn geregeld discriminerende spreekkoren te horen.

Ook vanuit het amateurvoetbal zijn er allerlei voorbeelden te noemen waar sprake is van discriminatie. De KNVB wil dat een halt toeroepen en dus startte de voetbalbond gisteren een campagne die ervoor moet zorgen dat discriminatie uit het voetbal wordt gebannen.

'Zet een streep door discriminatie', dat is de leus die de campagne draagt. Die werd kracht bijgezet door Clarence Seedorf, KNVB-voorzitter Michael van Praag, staatssecretaris van volksgezondheid, welzijn en sport Martin van Rijn en Zouhair El-Maroudi, vrijwilliger bij de Rotterdamse voetbalclub LMO. Dit deden ze door met verf een rode streep te zetten door het woord 'discriminatie', dat op een bord stond geschreven. Ze deden dit in het Maasgebouw naast de Kuip, waar ze ook met elkaar in gesprek gingen over het uitbannen van discriminatie binnen het voetbal.

El-Maroudi beschreef hoe zijn zoon en de andere spelers uit het jeugdelftal waar die in speelt geregeld worden gediscrimineerd. "LMO is een club die uit een gemêleerde wijk komt en waar dus veel culturen samenkomen. Maar zodra ze op plekken spelen die minder multicultureel zijn, krijgen ze vaak discriminerende opmerkingen te horen."

Seedorf stelde daarop dat het probleem bij de jeugd moet worden aangepakt. "Die krijgt een beeld voorgeschoteld en dat beeld moet veranderen. Daarom moeten we ons op de jeugd richten."

De voormalig international van het Nederlands elftal en viervoudig winnaar van de Champions League vond dat de overheid veel meer iconen uit het voetbal moet gebruiken om de jeugd aan te spreken. "Ik ben nog nooit door iemand van de overheid gebeld om aan zo'n initiatief mee te werken, terwijl ik voor veel dingen opensta", vertelde hij. Staatssecretaris Van Rijn beaamde dat dit in het verleden wellicht te weinig is gebeurd. "Maar dit is het moment om te zeggen: 'nu is het genoeg'", vertelde Van Rijn. "De campagne gaat niet alleen maar over voetbal. We moeten het breder trekken. Als samenleving moeten we een streep door discriminatie zetten."

Daar sloot Seedorf zich bij aan, maar hij legde uit dat voetbal wel een mooi middel is om maatschappelijke problemen uit te bannen.

"In de politiek duurt het vaak jaren voor er verandering komt. Sport daarentegen is de snelste brug van conflict naar vrede. En het is ook nog eens het grootste platform ter wereld."

"De impact van voetbal is zo groot. Iedereen houdt van het spel, ook politici", vervolgde Seedorf. "Als we de kracht van voetbal op de juiste manier gebruiken, kunnen we de maatschappij beïnvloeden."

Wel vonden de sprekers dat het niet alleen bij praten over discriminatie moet blijven, maar dat er daadwerkelijk iets moet gebeuren. Een manier om dat voor elkaar te krijgen is het harder straffen van daders, vond Van Praag. "In Engeland zijn ze er ook in geslaagd om daders te identificeren en hard aan te pakken. Ik leg het niet op het bordje van de overheid, maar we moeten samen aan de slag gaan om discriminatie uit het voetbal te krijgen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden