Anticommunistische zuivering in Polen

WARSCHAU (ANP) - In Polen treedt donderdag een wet in werking die het land moet 'zuiveren' van iedereen die tijdens het communisme op een of andere manier met de geheime dienst heeft samengewerkt.

De conservatieve regering onder leiding van Jaroslaw Kaczynski, die de wet vorig jaar door het parlement loodste, wil zo voor eens en altijd afrekenen met het verleden. Critici spreken van een heksenjacht.

Tot nu toe werd alleen de achtergrond van personen in hoge publieke functies door een speciale rechtbank doorgelicht. Door de nieuwe wet worden ook lagere politici, schooldirecteuren, journalisten, notarissen, wetenschappers en directeuren van staatsbedrijven onderzocht. Dat gebeurt niet langer door de speciale rechtbank, maar door het Instituut voor Nationale Herinnering (IPN), dat over de communistische archieven waakt.

Bijltjesdag

De betreffende Polen moeten vanaf donderdag een verklaring naar het IPN sturen met wat ze op hun kerfstok hebben. Circa 700.000 mensen, die bij de omwenteling in 1989 achttien jaar of ouder waren, hebben daarvoor een maand de tijd.

Het IPN bewaart alle documenten en zal dan een onderzoek uitvoeren. Het instituut kan vervolgens ook besluiten om dergelijke gevallen openbaar te maken. Achttien jaar na de omwenteling wordt daarom alsnog voor een bijltjesdag gevreesd omdat personen die door het IPN worden aangewezen als 'collaborateur', hun baan kunnen verliezen.

Het IPN zou over een lijst met tienduizenden namen beschikken van personen die onder het communisme zouden hebben gespioneerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden