Anti-terrorisme blokkeert goed doel

ZEIST - De strijd tegen het terrorisme heeft 'zeer negatieve effecten' op internationale charitatieve geldstromen. Dat zegt de FIN, de vereniging van Nederlandse vermogensfondsen.

van onze verslaggever

Onder druk van de Amerikaanse anti-terrorismewetgeving worden aan goede doelen zulke strenge eisen gesteld dat de geldstroom naar projecten in risicogebieden dreigt op te drogen.

Volgens mr. Jan Scherphuis, voorzitter van de FIN, loopt Nederland binnen Europa 'ver voor de muziek uit' in het Amerikaanse offensief tegen terreurstichtingen. De VS willen de financiering van terreur blootleggen en eisen van hun bondgenoten dat ook zij onderzoek doen naar geldstromen.

De charitatieve sector wordt gezien als een mogelijke financier van terreur. Er zijn in Nederland drie voorbeelden bekend van stichtingen met een islamitische achtergrond die onder de dekmantel van een goed doel geld inzamelde dat werd weggesluisd naar terreurnetwerken. ,,Controle is in redelijkheid nodig. Maar we moeten niet overal spoken gaan zien'', zei Scherphuis gisteren tijdens Civil Society, een congres van 500 Nederlandse fondsenwervers.

Scherphuis: ,,De Amerikanen willen dat de integriteit van de ontvangers van geld volledig is gewaarborgd. Dat klinkt op zich niet zo onredelijk. Maar voor veel stichtingen is het vrijwel ondoenlijk om de betrouwbaarheid van ontvangers in Verweggistan tot in de laatste schakel te controleren, omdat dat geld via meerdere partijen bij het uiteindelijke doel belandt.'' Goede doelen worden volgens Scherphuis door de scherpe anti-terreurregels gedwongen tot overdreven uitvoerig onderzoek. ,,Gevolg kan zijn dat deze stichtingen bestemmingen gaan zoeken die dichter bij huis liggen. En dat wil niemand.''

In Nederland toonde het FEC (Financieel Expertisecentrum, samenwerkingsverband van banken, verzekeringen, justitie, belastingsdienst en inlichtingendienst) zich begin dit jaar in een rapport bezorgd over de afwezigheid van 'risicogericht toezicht' op stichtingen in Nederland. Het ministerie van financiën heeft op basis van dit rapport aan de FIN informatie gevraagd over de achtergrond van de 240 leden van de organisatie.

Scherphuis is bezorgd over de aandacht van financiële autoriteiten. ,,Er zijn signalen dat de zwart-wit-benadering vanuit de VS heel negatief begint uit te pakken voor de charitatieve geldstromen. Ik ben erg bang voor overkill.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden