Anti-terreureenheid verdient betere wapens

De Bijzondere Bijstands Eenheid van het Korps Mariniers is onderbezet en onderbewapend. Deze befaamde anti-terreureenheid verdient beter. Minister de Grave zou haar rap op sterkte moeten brengen

De Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE) van de mariniers heeft geen eigen vaandel. Was dat wel het geval, dan zouden daarop belangrijke wapenfeiten staan.

1974: strafgevangenis Scheveningen, 1975: trein Wijster en Indonesisch consulaat Amsterdam, 1977: trein de Punt en school Bovensmilde, 1978: provinciehuis Assen. De eenheid nam van 1992-1996 deel aan de handhaving van het embargo tegen Joegoslavië. In 1997 arresteerde de BBE in Bosnië enkele oorlogsmisdadigers. In 1999 werd de BBE ingezet bij de bezetting van de residentie van de Griekse ambassadeur in Den Haag.

Een marinierscompagnie is onderverdeeld in drie pelotons. De BBE is de enige compagnie van het korps die vanwege de bezuinigingen op Defensie slechts over twee pelotons beschikt. Bovendien zijn deze twee pelotons wegens personeelsgebrek niet op sterkte. De commandant van de BBE, majoor X (zijn identiteit is geheim), zegt in een interview voor het tijdschrift van de vakbond van defensiepersoneel dat hij drie pelotons BBE zou moeten hebben. ,,Maar ook met de huidige twee pelotons zijn vrijwel alle objecten te behappen.''

Het woordje 'vrijwel' stelt mij niet gerust. We kunnen ook in Nederland geconfronteerd worden met meerdere terreuracties tegelijk. Hoe belangrijk het is, om dan over een goede anti-terreur eenheid te beschikken, bleek in 1997. Een Franse anti-terreur eenheid beëindigde toen een vliegtuigkaping, waarbij de kapers de bedoeling hadden om het toestel op Parijs te laten neerstorten.

De BBE kan zulke acties buitengewoon goed uitvoeren. Zij staat internationaal zelfs zeer hoog aangeschreven. Nederland is wat dat betreft beslist geen paradijs voor terroristen. Maar dat is eerder het gevolg van de hoge motivatie van het personeel, dan van het gevoerde overheidsbeleid. Want ook het materiaal waarmee de BBE moet opereren is niet optimaal. Een sergeant-majoor zegt: ,,Sommige van onze uitrustingsstukken moeten we met tape en plakband bij elkaar houden.''

Dag en nacht staan deze mannen klaar om met groot gevaar voor eigen leven eventuele terroristische acties te beëindigen. Daar mag best iets tegenover staan in de vorm van een optimale bezetting en uitrusting.

Een en ander heeft slechts marginale gevolgen voor de defensiebegroting. Minister De Grave zou er dan ook verstandig aan doen, om nog vandaag dit besluit te nemen.

Niet alleen omdat de internationale veiligheidssituatie daartoe alle aanleiding geeft, maar ook uit respect voor de leden van de BBE.

Hoe schrijnend dit gebrek aan respect soms is, blijkt wel uit het feit dat de mannen die destijds hun leven waagden om een einde te maken aan de treinkapingen, volstrekt ten onrechte nooit een onderscheiding hebben gekregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden