Anti-tabakswebsite van ‘te activistische’ longartsen in geldnood na subsidiestop van kankerfonds

Longartsen Wanda de Kanter (links) en Pauline Dekker. Beeld ANP
Longartsen Wanda de Kanter (links) en Pauline Dekker.Beeld ANP

De kritische website TabakNee zit in acute geldnood. Vandaag beginnen de twee longartsen, die achter de site zitten, een actie om geld in te zamelen. Met crowdfunding hopen ze 100.000 euro bij elkaar te krijgen.

Joop Bouma

Begin dit jaar beëindigde KWF Kankerbestrijding vrij plotseling de subsidie aan de stichting van de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Kort daarna zijn de artsen en hun Stichting Rookpreventie Jeugd geroyeerd als partner van de Alliantie Nederland Rookvrij. Ze zouden te activistisch zijn.

De Kanter en Dekker willen hun website voortzetten en willen ook verder met hun missie: zorgen dat kinderen niet gaan roken. “We hebben onze achterban nog nooit om geld gevraagd, maar nu is het keihard nodig”, aldus beide longartsen in een persbericht dat vandaag wordt verspreid. Gezondheidsinstelling Ksyos is Amsterdam heeft als eerste een donatie van 10.000 euro gedaan, aldus het bericht.

Strategie

De Alliantie Nederland Rookvrij, die de twee uit de organisatie zette, is opgezet door KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds. Volgens voorzitter Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, past de strategie van de twee artsen niet bij de werkwijze van de Alliantie.

De website TabakNee volgt de Nederlandse tabaksindustrie intensief en publiceert geregeld nieuws over de tabakssector. De site is vrij kritisch over het industrie- en overheidsbeleid. Italianer wil met zijn organisatie liever werken ‘vanuit een positieve insteek, die de verbindende factor wil zijn en wil stimuleren en motiveren op de punten waar de kansen liggen’, aldus een mail waarin hij het royement aankondigde bij de overige partners in de Alliantie.

Het wegsturen van twee longartsen kwam de Alliantie op felle kritiek te staan. Het bedrijf Ksysos stapte direct op als partner. Anderen wilden uitleg van het bestuur. De Alliantie belegde een ‘inloopavond’ om de gemoederen te sussen.

Verschillen van inzicht

KWF Kankerbestrijding stopte begin dit jaar met de subsidie aan TabakNee vanwege ‘verschillen van inzicht en concrete irritaties en onvrede over bepaalde activiteiten’, aldus een brief aan De Kanter en Dekker. De artsen werden in die brief bedankt voor ‘het blootleggen van strategieën van de tabaksindustrie’: “Er is de afgelopen periode veel bereikt.”

Eén van de breekpunten was een artikel over voormalig Kamerlid Jolande Sap (GroenLinks) op de website TabakNee. Zij was benoemd tot voorzitter van de groep experts en andere betrokkenen die voor het Nationaal Preventieakkoord oplossingen voor het rookprobleem zouden aandragen. TabakNee ontdekte dat zij commissaris is bij adviesorganisatie KPMG, die onderzoeken uitvoert voor de tabakindustrie.

KWF Kankerbestrijding drong aan op onmiddellijke verwijdering van het artikel van TabakNee.nl, omdat dit het overleg in Den Haag over het preventieakkoord zou kunnen schaden.

Lees ook:

Longarts Wanda de Kanter houdt niet van zachte heelmeesters: ‘Je geeft ook geen halve dosis chemo’

Als je een doodzieke patiënt chemo moet geven, dan geef je toch niet maar de helft omdat een halve dosis minder bijwerkingen geeft? Nee, dan ga je voor het maximale effect, zegt Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

Anti-rookclub zet longartsen buiten de deur

De nationale koepel van tabaksbestrijders heeft twee longartsen de deur gewezen, omdat ze te activistisch zijn. De maatregel volgt op het stopzetten eerder dit jaar van de subsidie van KWF Kankerbestrijding aan de longartsen.

Partner van rookalliantie vertrekt na het wegsturen van twee longartsen

Ksyos, een Amsterdams bedrijf dat zorgverleners en patiënten aan elkaar koppelt, heeft zich met onmiddellijke ingang teruggetrokken als partner van de Alliantie Nederland Rookvrij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden