Anti-racismetrein start haperend

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Ergens tussen Lelystad Centraal en Almere CS belt de bekende Nederlander van vandaag op. Helaas, Wim - 'Dat willen we even kwijt' - Bosboom moet nog aan een programma werken en kan niet mee met de trein.

De eerste dag van de 'Geef racisme geen stem'-trein gaat niet echt lekker van start. Eerst is de Wagon Litsober zoek, vervolgens blijkt er geen water aan boord te zijn, en laat Bosboom het afweten.

Het optreden van de Amerikaanse blues-zanger Lamar Chase op Amsterdam Centraal kan ook al niet doorgaan: de stroomvoorziening in de trein werkt niet. Alleen de overdracht van de kat van een van de organisatoren aan zijn zus in Lelystad lijkt tot nu toe gesmeerd te lopen.

De 'Geef racisme geen stem'-trein is een initiatief van stichting Magenta, 'gespecialiseerd' in het organiseren van anti-racistische evenementen. In deze laatst week voor de Tweede-Kamerverkiezingen rijdt de trein met - zo is de bedoeling - bekende Nederlanders als Dieuwertje Blok, Donald Jones en Gerda Havertong door Nederland.

In 24 steden, van Maastricht tot Leeuwarden, wordt gestopt om kiezersbrieven uit te delen, waarin de oproep staat om geen stem aan extreem-rechtse partijen te geven.

Aan boord is ook een tentoonstelling van de Anne Frankstichting over extreem-rechts in Europa. Het project wordt financieel ondersteund door onder meer het ministerie van WVC, de provincie Noord-Holland en enkele van de steden die de trein zal aandoen.

Van de Nederlandse Spoorwegen kreeg Magenta een korting van tien procent op een huurprijs van een kleine 60 000 gulden voor het treinstel.

Tussen de zakken buttons en dozen kiezersbrieven in de chique restauratiewagen vertelt Suzette Bronkhorst van Magenta, dat er veel verzoeken zijn geweest van politieke partijen om mee te reizen. “Maar die kregen een rigoureus 'nee' te horen. Nu, in verkiezingstijd, staan landelijke politici elkaar te verdringen om zo antiracistisch mogelijk over te komen, en we willen er geen verkiezingstrein van maken. Het gaat ons er niet alleen om stemmers over te halen, we willen ook dat mensen met elkaar gaan praten.”

Op het station van Almere bestormt een joelende menigte van zo'n vierhonderd kinderen de trein. De basisschoolleerlingen vinden het prachtig om voor de camera van het Amsterdamse Migranten TV uit te leggen wat racisme is en graaien ongegeneerd naar de buttons en stickers.

“Jongens, we hebben er allemaal al een”, probeert een van de onderwijzers zijn leerlingen te beteugelen. “Tja, ze hebben vanochtend al een voorlichtingsfilm gezien. We zijn hier ook met een project over racisme bezig. Dan verslapt de aandacht een beetje.”

Na Almere volgt Amsterdam. Ook hier zorgt een regiefout voor verwarring. De trein loopt op een ander spoor binnen dan gepland, waardoor de acteurs en actrices van de RTL4-serie 'Vrouwenvleugel', die hier behoren op te stappen, elkaar mislopen. Het is de bedoeling dat zij meereizen naar Alkmaar en Haarlem om de actie te ondersteunen.

Aan de voet van de roltrap delen vrijwilligers brieven en buttons uit aan de gehaaste voorbijgangers. Terwijl op de andere perrons volle treinen aankomen en vertrekken, is perron 8b vrijwel leeg.

Slechts een handvol reizigers neemt daadwerkelijk de moeite om in de trein naar de tentoonstelling te komen kijken. Op naar Alkmaar, waar de stroom het hopelijk wel doet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden