'Anti-politiesfeer' in Haagse Transvaalkwartier na dood Rishi

Leden van de technische recherche zoeken naar sporen op perron 4 van Hollands Spoor waar Rishi werd neergeschoten door een agent. Beeld Novum
Leden van de technische recherche zoeken naar sporen op perron 4 van Hollands Spoor waar Rishi werd neergeschoten door een agent.Beeld Novum

Het wijkpark in de Haagse wijk Transvaalkwartier wordt zaterdag het decor van een demonstratie tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van de Surinaams-Hindostaanse Rishi (17).

Perdiep Ramesar

De organisatoren wilden hun evenement in het Zuiderpark of het Binnenhof houden, maar dat kon niet. Het wijkpark is goedgekeurd door de gemeente Den Haag en politie Haaglanden. Er wordt wel rekening gehouden met eventuele misdragingen tegen de politie. De plek ligt precies tussen de territoria van de beruchte jeugdbendes 'Bende van de Delftselaan' en de 'PKP Soldiers' van het Paul Krugerplein.

Rishi werd vrijdagmorgen rond halfzeven neergeschoten op perron 4 van station Hollands Spoor in Den Haag door een politieman van het wijkbureau Hoefkade. Die donderdag ervoor stond Rishi nog voor de rechter voor een poging tot stelen van koper. Overigens is toen ook Rishi's straatverbod voor 's nachts door de rechter opgeheven.

De agent is inmiddels weer aan het werk. Voor zover dat kan, want hij is met de dood bedreigd, onder meer via Twitter. Ook op een tegel op het perron stond 'This cop will die, promise', maar die tekst is inmiddels door vrienden van Rishi doorgekrast. Die vrienden hebben hun excuses aan de politie aangeboden.

Naast de bedreigingen heerst binnen een brede kring van de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap in Den Haag een 'anti-politiesfeer'. Via sociale media als Facebook wordt steun betuigd aan de familie van de jongen, maar ook felle kritiek geuit op de handelwijze van de politie. Sommigen noemen het zelfs een racistische daad. En, 'je handen niet omhoog doen, is toch geen strafbaar feit waar je voor moet worden neergeschoten?', vragen veel mensen zich af.

Maar daar ligt precies de crux. Die ambtsinstructie is ruim uit te leggen. Het is niet zo dat een agent per se eerst in de lucht of op de benen moet schieten. Het geweld dat een politieman tegen iemand mag gebruiken moet proportioneel zijn. Als een verdachte mogelijk een vuurwapen bij zich heeft en neigt te vluchten, mag een politieman schieten. Het schieten op benen of in de lucht hangt van de situatie af. Rishi stak zijn handen niet omhoog terwijl de agenten dat hem een paar keer hadden bevolen, is de lezing van politie en justitie. Gisteren zei een ooggetuige bij Omroep West overigens dat Rishi zijn handen omhoog had gedaan en dat hij is neergeschoten door een agent in burger. Een andere bron zegt dat hij juist weg wilde lopen. Het Rijksrecherche-onderzoek moet duidelijkheid brengen.

Een kleine jongen, die Rishi was, die wegloopt is moeilijk op de benen te raken van meters afstand. In de lucht schieten is lastig, omdat dat deel van het perron overdekt is. Een kogel die via het dak omlaag ketst kan anderen in de omgeving verwonden.

Op dat moment nam de politieman het besluit om Rishi te stoppen door te schieten. Achteraf blijkt dat Rishi geen vuurwapen bij zich had. Maar de vraag is dan: stel dat Rishi wel een wapen bij zich had, wat zou er dan kunnen gebeuren? Die gok heeft deze agent niet genomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden