Anti-ongevallensysteem moet files terugbrengen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Verkeer en Waterstaat hoopt het aantal files terug te dringen door vrachtwagens van nieuwe antiongevallensystemen te voorzien. In samenwerking met Connekt, TNO en Buck Consultants International worden daarom de komende acht maanden vijf systemen getest.

Aan de proef doen 3000 vrachtwagens mee. Dat heeft het ministerie donderdag laten weten.

Slechts een klein aantal files wordt veroorzaakt door ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn. Maar deze verkeersopstoppingen zijn wel langer dan andere files. In totaal gaat het om 2 tot 3 procent van de files die worden veroorzaakt door 'incidenten'. Daaronder vallen naast ongevallen bijvoorbeeld ook de weersomstandigheden en wegwerkzaamheden.

Veel belangstelling

Momenteel beschikken de meeste vrachtwagens nog niet over een antiongevallensysteem. Dat heeft vooral te maken met de hoge kosten die aan het gebruik ervan verbonden zijn. Als uit deze proef blijkt dat de systemen een serieuze bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid, zal worden gekeken hoe het gebruik ervan interessanter kan worden gemaakt. De resultaten worden verwacht in december.

Het is de eerste keer dat de systemen op grote schaal worden getest. Volgens een zegsvrouw van antifileproject FileProof hebben andere EU-lidstaten daarom veel belangstelling voor de resultaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden