Anti-Nazi League vernielt monument voor Rudolf Hess

Britse anti-fascistische activisten blijken het monument in een weiland in Schotland, opgericht ter nagedachtenis van Hitlers plaatsvervanger Rudolf Hess, donderdag te hebben stukgeslagen. Volgens activisten van de Anti-Nazi League was het 'een ontoelaatbaar monument voor het nazisme' geworden. Eerder hadden leiders van de joodse gemeenschap in Glasgow al gevraagd om de verwijdering ervan.

BIJDRAGE: ANITA LOWENHARDT

Drie Anti-Nazi League-leden besmeurden het monument met gele verf en sloegen het vervolgens kapot. “Wij willen geen trefpunt voor nazi's hier”, zei Aamer Anwar, lid van de Leage. “Rudolf Hess en de nazi's staan voor de dood van zes miljoen joden.”

Het monument, dat lijkt op een graftombe, stond op de plaats waar Hess zou zijn geland tijdens zijn bizarre 'vredesmissie' tijdens de oorlog. Op de zwart marmeren steen, dat is omheind door prikkeldraad, staat de tekst: “Deze steen geeft de plaats aan waar de dappere, heroische Rudolf met zijn parachute neerkwam in de nacht van 10 mei 1941 toen hij probeerde de oorlog tussen Groot-Brittannie en Duitsland te beeindigen.”

Het is onbekend wie het gedenkteken heeft geplaatst. Volgens het hoofd van de planningsdienst van het Eastwood District, Robert Bowman, is geen toestemming gevraagd voor de oprichting ervan, ruim 20 kilometer ten zuiden van Glasgow. De plaatselijke overheid heeft de eigenaar van de boerderij niet kunnen vinden om over de zaak te praten. Volgens de plaatselijke bevolking is het monument zes maanden geleden geplaatst.

Harvey Livingston, de voorzitter van de Joodse Raad in Glasgow, wil dat het gedenkteken zo snel mogelijk verwijderd wordt. Harry Diamond, vooraanstaand lid van de joodse gemeenschap in Glasgow, zei dat het niet alleen de overlevenden van de holocaust kwetst. “Het is ook een verschrikkelijke belediging voor iedere Britse soldaat die in de oorlog gevochten heeft en voor de families van hen die omgekomen zijn bij het verdedigen van onze vrijheid.”

Hess' 1 400 kilometer lange solovlucht roept nog altijd veel vragen op. Sommige historici suggereren dat Hess door de veiligheidsdienst naar Groot-Brittannie was gelokt, maar in documenten die vorig jaar door de Britse overheid zijn vrijgegeven is daar geen bewijs voor te vinden.

Rudolf Hess, die in Neurenberg werd veroordeeld wegens oorlogsmisdaden, stierf 17 augustus 1987 in de Spandau-gevangenis in Berlijn, naar verluidt na zichzelf te hebben opgehangen met een elektriciteitsdraad. Meteen na zijn dood besloten de Duitse autoriteiten de Spandau-gevangenis af te breken, uit angst dat die zou uitgroeien tot een 'bedevaartsoord' voor neo-nazis. (AP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden