Anti-Mohammedfilm was speciaal voor moslims bedoeld

Makers kleuren biografie in met eigen, negatieve fantasieën

De anti-Mohammedfilm 'Innocence of Muslim', die het geweld in Libië en Egypte uitlokte, heeft al snel een tegenhanger gekregen. Op YouTube valt nu ook een anti-Jezusfilm te bewonderen. Jezus springt daarin als een dwaze langharige hippie uit de jaren zestig tussen winkelend publiek, gekleed in een lendendoek en allerlei onzin roepend.

De aanval op Jezus is opmerkelijk. In de islam geldt Jezus als een groot profeet, die je net zo min als Mohammed mag bespotten. Bij de rel om de Deense Mohammedcartoons, zes jaar geleden, reageerden moslims dan ook voor zover bekend niet met bespottingen van Jezus. Nu doen sommigen dat dus wel, aangenomen dat het anti-Jezusfilmpje inderdaad gemaakt is door moslims. Zeker is dat allerminst, zoals weinig zeker is in deze mistige en door de doden in Benghazi ook al weer bloedige affaire. Gisteren bijvoorbeeld werd ineens bekend dat de maker van de anti-Mohammedfilm een obscure Israëlische regisseur zou zijn, die voor de gevaren van de islam wilde waarschuwen.

Daarvoor heette het dat christelijke Egyptische immigranten in de VS de film mogelijk hadden gemaakt, samen met de koranverbrandende dominee Terry Jones. Voor wat het waard is, de Israëlische 'regisseur' zei tegen de Wall Street Journal en de Israëlische krant Ha'aretz niet te weten wie de film perfect had nagesynchroniseerd in Egyptisch Arabische spreektaal. Wat de man echt bezield heeft, blijft vooralsnog eveneens onduidelijk.

Inhoudelijk is de film anders dan de cartoons van 2006, die inspeelden op anti-islamitische noties bij een Europees publiek. Makers van de anti-Mohammedfilm richten zich op een moslimpubliek. Ze kleurden het ergste materiaal uit de overigens zeer onbetrouwbare 'biografieën' van Mohammed in met eigen fantasie. De rolprent legt een verband tussen het 'leven van Mohammed' en hedendaags geweld tegen Egyptische christenen. Het begin is een pogrom. Terwijl bebaarde moslims huizen van christenen met fakkels in brand steken, verbiedt een politie-officier zijn manschappen om in te grijpen

Daarna volgt Mohammeds 'levensgeschiedenis'. Mohammed is in de film geen wees, zoals de biografieën melden, maar een buitenechtelijk kind. Zijn eerste vrouw Khadija is behalve zijn werkgeefster ook seksueel zijn meesteres. Twee latere echtgenotes belagen hem met schoenen, nadat ze hem in bed hebben betrapt met een mededingster. De moeder van zijn piepjonge lievelingsvrouw Aisha klaagt dat Mohammed pervers is. Verder is hij een homoseksuele massamoordenaar die trouwt met de vrouw van een Joodse vijand meteen na diens executie. Het laatste verhaal staat inderdaad in de Mohammedbiografie van Ibn Hisham. Twee kamelen trekken nog even een stokoude vrouw uit elkaar voordat het slotbeeld Mohammeds hoofd toont, omringd door knetterend hellevuur.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden