’Anti-globaliseringsguerilla’s’ zaaien verwarring

Holland Doc: The Yes Men

22.40 uur, Nederland 2

Andy Bichlbaum en Mike Bonanno vormen een duo grappende politieke activisten dat wereldwijd beroemd werd door zich voor te doen als leden van de World Trade Organization. Als ’The Yes Men’ zorgden ze met opruiende teksten en zotte vermommingen voor verwarring. In deze documentaire, van de makers van het succesvolle ’American Movie’, een vermakelijk en schokkend beeld van hun werkwijze.

De twee ’Yes Men’ zetten ooit een website op die de WTO (World Trade Organisation) imiteerde, maar ze werden voor echte organisatieleden aangezien. Vervolgens speelden ze het spelletje mee en verschenen op conventies, besprekingen en televisieprogramma’s. Aangezien ze juist fel tegen de WTO zijn, maakten ze constant satirische opmerkingen over de slechte kanten van de organisatie; hun publiek kwam op het verkeerde been te staan.

Zo bezochten ze een WTO-conferentie in Finland, waar ze als gastsprekers de terugkeer van de slavernij bepleitten en een bijzonder pak onthulden, waarmee een manager met een monitor (aan het uiteinde van een enorme fallus) zijn ondergeschikten in de gaten kon houden.

Vervolgens werden ze uitgenodigd voor een bijeenkomst in Sydney. Daar deelden de Yes Men mee, dat de WTO na grondig zelfonderzoek zichzelf had opgeheven. Het bericht haalde de pers, en het duurde lang voordat het bedrog ontmaskerd werd.

Met hun antiglobaliseringsboodschap opereren Mike en Andy als guerrilla’s, maar opvallender nog dan hun tactieken is de respons; het publiek dat naar hun lezingen luistert, lijkt het nauwelijks op te vallen dat hun boodschap niet strookt met wat zij gewend zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden