Update

Anti-Europa-partij winnaar Finse verkiezingen, Zweden bezorgd

Partijleider van de Echte Finnen, Timo Soini. Beeld REUTERS
Partijleider van de Echte Finnen, Timo Soini.Beeld REUTERS

De eurosceptische partij Echte Finnen (PS) geldt als de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Finland. De partij kreeg met 19 procent bijna vijf keer zoveel stemmen als in 2007 (4,1 procent), meldde de Finse televisiezender YLE. In buurland Zweden is onrust ontstaan vanwege de uitslag. Vooral voor de positie van de Zweedse minderheid in Finland wordt gevreesd.

De meeste stemmen, 20,4 procent, gingen zondag naar de Finse Nationale Coalitiepartij (Kokoomus). De sociaaldemocratische SDP behaalde 19,1 procent van de stemmen. De zetelverdeling is echter gebaseerd op de grootte van de kiesdistricten, waardoor de SDP enkele zetels meer krijgt dan de Echte Finnen.

Maar dat enkele ministersposten naar de Echte Finnen gaan 'is vanzelfsprekend'', aldus SDP-leidster Jutta Urpilainen. PS-partijleider Timo Soini (48) zei dat zijn doel voor Finland is om 'minder aan Brussel te betalen''.

De Centrumpartij van premier Mari Kiviniemi leed flink verlies. Met een daling van 7,3 procent kwam de partij uit op 15,8 procent. Maar vrijwel alle partijen verloren stemmen aan de Echte Finnen.

De Echte Finnen kunnen volgens YLE op 39 van de tweehonderd zetels rekenen. Jyrki Katainen van de Nationale Coalitiepartij (43 zetels) wordt naar verwachting premier met de zware taak een kabinet te vormen.

Zweeds als minderheidstaal
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt schrijft op zijn weblog 'bezorgd' te zijn. 'Niet in de minste plaats over de toonzetting tegen het Zweeds als minderheidstaal'. De leider van de grootste Zweedse politieke partij, Hakan Juholt (Socialisten), vindt het 'zorgwekkend dat een partij zonder sociale verantwoordelijkheid zo'n grote verkiezingswinst boekte'.

De Finse nationale omroep Yle meldde maandag dat minstens de helft van de nieuwe volksvertegenwoordiging voor afschaffen is van Zweeds als verplichte taal in het Finse onderwijs. Ook zou de enige Zweedstalige brigade van de Finse strijdkrachten op de nominatie staan te worden wegbezuinigd. Circa 291.500 van de 5,3 miljoen Finnen is etnisch Zweeds (5,5 procent). Begin 1900 was dat nog 15 procent. Zweden verloor Finland in 1809 door een oorlog aan Rusland. In 1917 werd Finland zelfstandig.

Echte Finnen werd in 1995 opgericht, maar groeide in populariteit toen in Zuid-Europa en Ierland de economische malaise toesloeg. De Europese landen willen helpen met een noodfonds. Per hoofd van de bevolking zou Finland daar bijna het meest voor moeten betalen, tot onvrede van veel Finnen. Dit heeft volgens de analisten de opkomst opgestuwd naar 70,4 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden