Anti-dopingautoriteiten: IOC is niet onafhankelijk

Het Internationaal Olympisch Comité mist de onafhankelijkheid om commerciële en politieke belangen buiten te sluiten bij het nemen van belangrijke beslissingen om schone sport te beschermen. Een radicale verandering is nodig om te verzekeren dat een dergelijk falen nooit meer zal voorkomen. Met deze boodschap nemen dertien nationale dopingautoriteiten afstand van de controversiële beslissing van het IOC om Russische sporters toe te laten op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. In een opiniestuk van gisteren in de Britse krant The Guardian concludeert de groep met anti-dopingorganisaties uit onder meer Verenigde Staten, Duitsland en Nederland: "Toen het erop aankwam, miste het IOC leiderschap".

Het IOC wordt verweten de rechten van schone sporters te hebben geschonden met het verlaten van "de harde houding tegen doping die het eerder omarmde. Inclusief de 'zero tolerance' en het pleiten voor de 'zwaarst beschikbare straffen' voor wat het IOC omschreef als een 'ongekend niveau van criminaliteit'.

"Twee dagen nadat Wada-onderzoeker Richard McLaren de wereld kond deed van een Russische dopingsysteem, stuurden de dertien aan IOC voorzitter Thomas Bach een "simpel en effectief driestappenplan om de integriteit van de Olympische Spelen te beschermen". Daarin zou - zoals ook het internationale anti-dopingagentschap Wada wilde - het Russisch Olympisch Comité worden geschorst, Russische sporters geweerd uit Rio en Wada met uniforme criteria bepalen wie van hen onder neutrale vlag zouden kunnen deelnemen.

Het Internationaal Paralympisch Comité overweegt die oplossing wel. Het IOC legde de beslissing bij de afzonderlijke internationale sportfederaties. De dopingautoriteiten spreken van "een verwarrende lappendeken van tegenstrijdige en ontoereikende instructies aan federaties, die in de meeste gevallen geen legaal kader hebben voor het nemen van dergelijke beslissingen".

Het IOC heeft daarmee "het fundamentele recht van sporters geschonden om deel te kunnen nemen aan Olympische Spelen die voldoen aan de strenge eisen van de Wereld Anti-Doping Code". Volgens de dopingautoriteiten kan het IOC niet garanderen dat in Rio deelnemende Russen niet profiteren van het dopingsysteem waaronder ze mogelijk jaren hebben getraind.

Bach verdedigde zich gisteren tijdens een persconferentie in Rio tegen de kritiek: "Het past niet bij ons om sporters uit te sluiten van wie niet zeker is of ze ook doping hebben gebruikt." En hij sloeg zelfs terug: "Het IOC is niet verantwoordelijk voor het feit dat informatie die Wada al een aantal jaren geleden kreeg, niet werd nagetrokken."

De IAAF trad hard op met uitsluiting van alle Russische atleten, waar de judofederatie van erevoorzitter Vladimir Poetin in een vloek en een zucht alle judoka's toeliet. De uiteindelijke beslissing ligt bij een zaterdag door het IOC benoemde driekoppige jury, die met steun van sporttribunaal Cas alle circa 200 toelatingen van de federaties nog eens moet doorlichten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden