Anti-Chinese DPP wint presidentsverkiezingen Taiwan
De anti-Chinese DPP van Tsai Ing-wen heeft zaterdag de verkiezingen in Taiwan gewonnen. DPP kreeg 56 procent van de stemmen. In een toespraak kort na de bekendmaking van de uitslag liet Tsai alvast weten dat ze niet van plan is China te provoceren. Ze streeft naar stabiliteit in de relatie met China, al zal haar partij de DPP de soevereiniteit van Taiwan wel verdedigen.
De Democratische Progressieve Partij (DPP) van Tsai Ing-wen wil dat Taiwan onafhankelijk wordt van China. Wil ze dat bereiken, dan zal Tsai met de uiterste omzichtigheid moeten opereren om geen oorlog met het machtige China te ontketenen. Peking ziet Taiwan als afvallige provincie.
China waarschuwt de toekomstige leiders van Taiwan alvast: "China zal zich verzetten tegen onafhankelijkheid van Taiwan en is vastbesloten haar territorium en soevereiniteit te bewaken", laat het Chinese ministerie voor Taiwanese zaken weten in een verklaring.
Verder wil Tsai de banden met Japan aanhalen. Ook pleit ze voor een vreedzaam eind aan de strijd om de zeggenschap in de Zuid-Chinese Zee. China claimt de baas te zijn in die zee, maar Taiwan, Maleisië, Brunei, Vietnam en de Filipijnen maken ook aanspraken. Over de Zuid-Chinese Zee passeert jaarlijks voor 5 biljoen dollar aan handelsverkeer.
Eric Chu van de regerende Kwomintang-partij en de rivaal van Tsai legt zich neer bij de nederlaag. "Het spijt me", zei Chu tegen zijn aanhang. Chu feliciteerde ook zijn tegenstander Tsai met de verkiezingszege.
'Angela Merkel van Azië'
De 59-jarige Tsai, een in Londen gepromoveerde juriste, wordt de eerste vrouwelijke president van Taiwan. Haar bijnaam luidt nu al 'de Angela Merkel van Azië'. Ze geldt als een intelligente en gewetensvolle politicus.
Geen verrassing
De Taiwanezen konden stemmen voor een nieuw parlement en een nieuwe president. De zittende premier Mao Chi-kuo van Kwomintang heeft zijn functie zaterdag neergelegd. Dat is gebruikelijk na een verkiezingsnederlaag. De politiek in Taiwan kent twee grote partijen, de KMT en de DPP, die elkaar steeds afwisselen.
De uitslag is niet verrassend. In de peilingen stond de anti-Chinese DPP steeds op winst. De afgelopen acht jaar voerde de DPP oppositie. In die periode wist de partij veel jongeren aan te trekken, zij zijn nu van doorslaggevend belang geweest voor de verkiezingszege.
Officiële Chinese media maken geen melding van de zege van de DPP en op Weibo, het Chinese Twitter, wordt de naam van Tsai geblokkeerd.