Anti-Amerikaans Iran eet hamburgers bij de Mash Donald's

Een Iraans restaurant in Kabon met het McDonalds-logo.Beeld anp

Iraniërs kunnen tegenwoordig ook eten bij McDonald's. Althans, in hun eigen versie van McDonald's. De Mash Donald's is bijna een letterlijke kopie van zijn Amerikaanse evenbeeld: het logo heeft de kenmerkende gouden M en op posters prijkt een vrolijke clown met wit gezicht, rode lippen en gele broek. Toch is het geen officieel filiaal. In het anti-Amerikaanse land is de echte McDonald's vooralsnog verboden.

Niet alleen McDonald's ontbreekt in Iran, in het land is geen enkele Amerikaanse keten te vinden. De anti-Amerikaanse overheid staat dit niet toe."Als ik mijn zaak McDonald's had genoemd, waren er binnen de kortste keren bezwaren tegen geweest", zegt Hassan, eigenaar van de Mash Donald's, tegen de New York Times. "We proberen op deze manier zo dicht mogelijk in de buurt te komen bij de echte McDonald's-ervaring"

Sinds de revolutie in 1979, waarbij de door Amerika gesteunde koning Mohammed Reza Pahlavi werd afgezet, is de relatie tussen Iran en de VS redelijk gespannen. Alles wat enigszins gezien kan worden als westers wordt in de ban gedaan. Niet zo lang geleden zette het land bijvoorbeeld ook de tv-serie The Simpsons op een zwarte lijst omdat het de westerse cultuur vertegenwoordigde.

Replica's van Amerikaanse ketens zijn daarom als paddenstoelen uit de grond geschoten. Naast de Mash Donald's zijn er ook varianten van de Pizza Hut (Pizza Hat), Kentucky Fried Chicken (ZFC) en de Burger King (Burger House). Het logo van koffiehuis Raees lijkt bovendien wel verdacht veel op dat van Starbucks, alleen de zeemeermin in het midden van het logo heeft plaatsgemaakt voor een besnorde man met hoed.

Platgebrand
In het verleden is weleens geprobeerd de McDonald's naar Iran te halen. In 1994 deed een Iraniër een dappere poging door een filiaal in Teheran te openen. Veel Iraniërs waren enthousiast, maar de hamburgergigant was geen lang leven beschoren. Twee dagen later was het gebouw platgebrand.

Volgens de eigenaar van de Mash Donald's is er sindsdien weinig veranderd: een 'echte' McDonald's zou binnen de kortste keren weer vernield worden. Daarom is een subtiele naamsverandering voor de Iraniërs de enige manier om de ketens wel naar Iran te halen. Toch bleef ook de Mash Donald's niet onopgemerkt bij conservatieve Iraniërs. Meerdere malen zijn overheidsfunctionarissen langs geweest bij het hamburgerrestaurant om verhaal te halen over de 'westerse' naam.

Buiten de inrichting is Mash Donald's allesbehalve een exacte replica van de fastfoodketen. Het menu ziet er heel anders uit. Zo verkoopt de Mash Donald's een Falafel sandwich en zijn eigen versie van de big mac: de baguette burger met kaas en kalkoenvlees.

Nucleair akkoord
De Iraanse regering is bang dat de Amerikaanse cultuur een slechte invloed heeft op de Iraniërs. Veel conservatieve Iraniërs doen er alles aan om de waarden te bewaken die het land sinds de revolutie heeft opgebouwd.

Toch is de band tussen de VS en Iran recent versterkt met het nucleaire akkoord dat zij sloten. Een gevolg van het akkoord is dat de economische sancties tegen het land zijn opgeheven en het in ieder geval makkelijker wordt om een Amerikaanse keten te openen. Dit zorgde al voor een stortvloed aan enthousiaste reacties op social media. Veel Iraniërs vroegen zich af of de McDonald's eindelijk haar deuren zou openen in het land.

Toch is het nog maar de vraag of het veel zal veranderen in de houding van conservatieve Iraniërs tegenover de VS. Volgens Mash Donald's eigenaar Hassan heeft niet alleen de Iraanse regering hier wat over te zeggen: "President Rouhani is de officiële regering, maar er zijn andere groeperingen die nog steeds vijandig staan tegenover Amerika", zegt de Iraniër tegen de New York Times. "Zij vinden de Mash Donald's al moeilijk te accepteren, laat staan de echte variant".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden