'Anti-adel-socialist' was liever politicus dan lord

Voluit heette hij Anthony Wedgwood Benn, maar zelf vond hij het volkse Tony Benn ruim voldoende. Aan zijn adellijke titel 'lord' hechtte hij ook al niet. Die schafte hij in 1963 af, nadat hij als parlementariër een wetswijziging had doorgedrukt die het mogelijk maakte om zulke titels te laten vallen.

Gisteren overleed hij, 88 jaar oud, thuis in West-Londen. Benn wijdde vrijwel zijn hele leven aan het socialisme. Vijftig jaar lang zat hij in het parlement voor de Labour-partij - hij was de langszittende volksvertegenwoordiger uit de Britse geschiedenis. Daarnaast diende hij elf jaar als minister.

Hij stond bekend om zijn stevige pleidooien, onder andere tegen de oorlog. Ook de monarchie mocht wat hem betreft verdwijnen. Zijn uitgesproken standpunten brachten hem soms in conflict met zijn eigen Labourpartij, vooral met de linkse oud-premier Tony Blair, van wiens liberale koers hij niets moest hebben. Maar bij het publiek scoorde Benn uitstekend, zelfs jaren na zijn pensioen. Recente opiniepeilingen wezen hem aan als populairste politicus van Groot-Brittannië.

In 2001 zwaaide Benn af uit het parlement, met de beroemd geworden uitspraak dat hij 'meer tijd aan politiek wilde besteden'. Het was een sneer naar zijn collega's, van wie hij kennelijk vond dat ze zich te weinig bezighielden met politiek, en te veel met geneuzel.

Na zijn pensioen ontpopte Benn zich als productief schrijver. In oktober verscheen het negende en laatste deel van zijn dagboek.

Vriend en vijand prezen Benn gisteren. Labourleider Ed Miliband noemde hem een 'iconische figuur' en 'een voorvechter voor de machtelozen'. De conservatieve premier David Cameron vond hem 'een geweldig spreker, schrijver en campagevoerder' - ook al was hij het vaak volstrekt met Benn oneens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden