Anti-abortuslobby vertrouwt op Rouvoet

Nu de ChristenUnie in het kabinet komt, hebben anti-abortusorganisaties nieuwe hoop dat de abortuspraktijk wordt teruggedrongen, bleek zaterdag op een symposium in Utrecht.

Een witgeschminkte demonstrante overheerst de start van de conferentie ’artsen en abortus’. Zij houdt op het podium een groot blauw bord omhoog waarop met zwarte letters staat: ’Vrouw beslist! Houden zo!’ Als de politie haar later wegvoert, roept ze nog: „Vrouwenrechten zijn mensenrechten, de moeite waard om voor te vechten.”

De vier anti-abortusorganisaties die het symposium organiseren, willen dat het komende kabinet zich hard maakt voor een nieuwe richtlijn voor huisartsen. Daarin moet vastgelegd hoe ze moeten handelen als een zwangere vrouw bij hen komt, die het kind niet wenst. Vrouwen krijgen volgens de richtlijn verplicht alternatieven voorgelegd, zoals het afstaan van het kind na de geboorte ter adoptie.

Het liefst, erkent organisator prof. Henk Jochemsen van het christelijk wetenschappelijke Lindeboom Instituut uit Ede, zou hij abortus helemaal verbieden. „Maar dat is niet realistisch, het gaat ons er nu om dat abortus wordt teruggedrongen. Daarvoor is zo’n richtlijn nodig.”

Jochemsen heeft nog meer verwachtingen van André Rouvoet, de leider van de ChristenUnie, op wie hij gestemd heeft. „Ik verwacht van dit kabinet dat er een definitie komt van een noodsituatie. In de wet staat dat abortus kan als er sprake is van een noodsituatie, maar wat is dat: een geplande vakantie? Financiële problemen? Daar zouden meetinstrumenten voor moeten komen.”

Er zijn onder de 150 deelnemers aan het symposium meer aanhangers van de ChristenUnie die hopen dat hun partij in de nieuwe regering de abortuspraktijk zal beperken. Zoals Willy Mesker: „Als je hoort dat veel vrouwen financiële redenen hebben voor een abortus, dan is dat toch schokkend? Dat kan toch nooit een noodsituatie zijn?”

En Wilmy de Goede: „De huisarts is veel te gemakkelijk in het aanbieden van abortus, er zou aan vrouwen veel eerlijker informatie gegeven moeten worden, ook over de psychische gevolgen na een abortus. Daarvoor is een richtlijn hard nodig.”

Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen, juist voorstander van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen, is ook genodigd, maar heeft tevoren laten weten niet in debat te willen gaan met anti-abortusorganisaties. Wel houdt woordvoerder Willem Beekhuizen een voordracht over het werk van abortusartsen. Hij meldt onder meer dat abortus de geestelijke gezondheid van vrouwen die ongewenst zwanger zijn meestal ten goede komt.

Spreker Gunilla Kleiverda van de NVOG, de belangenorganisatie van gynaecologen, verwijt de organisatoren onderzoeksgegevens eenzijdig weer te geven, ’en dat is kwalijk’. Ook meldt zij dat de NVOG vindt dat een vrouw hoort te bepalen of er een noodsituatie is. Mocht er een richtlijn komen, dan zal deze organisatie zich sterk maken om dit erin te krijgen.

Het publiek laat zich niet ontmoedigen. Hetty Kamps van ’Silent no more’, een organisatie van christelijke vrouwen die ooit zelf een abortus hebben gehad: „Wat wij niet kunnen, kan God doen. Hij kan Balkenende en Rouvoet overtuigen om meer te doen tegen abortus dan nu realistisch lijkt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden