Anti-abortusclub moet 200 miljoen betalen

WASHINGTON - Veertien Amerikaanse activisten tegen abortus zijn veroordeeld tot een schadevergoeding van 200 miljoen gulden aan artsen die zij op het Internet afschilderden als massamoordenaars. De veertien weigeren niet alleen te betalen, ze gaan in beroep wegens schending van hun recht op vrije meningsuiting.

Van onze correspondent

Planned Parenthood, de Amerikaanse organisatie voor gezinsvorming, en een groep artsen had bijna het dubbele bedrag gevraagd wegens het aanzetten tot geweld door de veertien activisten. Bovendien was een verbod gevraagd van hun Internetsite.

Dat laatste is niet gehonoreerd. Onder de titel The Nuremberg Files worden onder meer de namen gegeven van 'babyslachters': artsen die abortussen uitvoeren. De naam 'De Neurenberg Dossiers' is gekozen, omdat de activisten er naar streven dat de artsen eens worden berecht wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Wie aanklikt op de site (www.christiangallery.com) wordt niet alleen geconfronteerd met een tekening van een vrouw, die met een beschuldigende vinger naar een arts in een beklaagdenbank wijst. Er komt ook meteen een balk in beeld met benen en armen en uit de balk druppelt voortdurend met grote snelheid bloed. Er is een 'fotopagina' met plastic bussen met de restanten van foetussen en een foto van een hand met daarop 'een kind, acht weken na de conceptie'.

Sommige artsen worden er speciaal uitgelicht en hun foto wordt verspreid op een soort 'Opsporing Verzocht'-poster. Bij Winston Crabb wordt gemeld dat hij ouderling is. “Zou u de communie willen ontvangen uit zijn met bloed besmeurde handen?” vragen de activisten. Van Mary Wilcox Smith wordt niet alleen haar adres vermeld, maar ook de namen van haar man en twee zoons.

“Deze plaatjes bewijzen dat de website een 'hit list' is van terroristen en de jury heeft dat onderkend”, reageerde Gloria Feldt, het hoofd van Planned Parenthood, na de uitspraak. “Of ze nu aan een boom zijn gespijkerd of op het Internet zijn gezet, ze hebben de bedoeling het leven te bedreigen van artsen, die vrouwen hun recht geven.”

De afgelopen jaren zijn zeven abortusartsen in de Verenigde Staten vermoord. De laatste was Barney Slepian, die in zijn huiskamer in Buffalo vanaf de straat door een onbekende scherpschutter in de rug werd geschoten. Op de website staat door zijn naam een streep gehaald.

Daarnaast zijn de laatste jaren meer dan 250 aanslagen op abortusklinieken gepleegd. Artsen en verpleegsters beschermen zich veelal met kogelvrije vesten en blijven, net als hun gezinsleden, uit de buurt van ramen.

De veertien gaan hun veroordeling tot aan het Hooggerechtshof uitvechten omdat ze er een aantasting in zien van hun recht op vrije meningsuiting. Sommige deskundigen op het terrein van het First Amendment geven hen gelijk. “Het is agressieve taal, maar het is vrije mening”, zegt David Hudson van het Freedom Forum First Amendment Center in Nashville.

En betalen doen de activisten voorlopig ook niet. “Ik kan met goed geweten geen geld geven aan een industrie die drijft op het doden van kinderen. Het is hetzelfde als Martin Luther King vragen geld te betalen aan de Ku Klux Klan”, verweerde Catherine Ramey, een van de veertien zich.

En Charles Wysong, leider van de actiegroep American Rights Coalition, zei dat hij het geld hard nodig heeft om zijn vijftien kinderen te voeden. “We gaan gewoon door. Ik voer dit gevecht al lange tijd zonder veel geld. En ook nu zal God wel voor ons zorgen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden