Anthony Weiner lijkt zo weggelopen uit 'Veep'

JANN RUYTERS

Bij Knevel en Van den Brink, met Johan Derksen als vervanger van de vakantievierende Andries Knevel, was de persconferentie van Anthony Weiner te zien. Weiner is de Amerikaanse politicus die twee jaar terug in opspraak kwam nadat hij via Twitter een foto van zijn onderbroek (met erectie) had verspreid, per ongeluk. Weiner loog er eerst over, trad toen af als congreslid, ging met zijn zwangere vrouw Huma Abedin, assistente van Hillary Clinton, in therapie, en kondigde in april zijn kandidatuur als burgemeester van New York aan. Hij leek te zijn vergeven door vrouw en kiezers maar nu zijn er deze week opnieuw compromitterende sms-jes en foto's opgedoken.

Je ziet het vermoeid aan weer zo'n Amerikaans seksschandaal, temeer daar de hier volslagen onbekende Weiner nauwelijks tot de verbeelding spreekt. Enige interesse koester ik wel voor zijn vrouw, Huma Abedin, met haar bazin Hillary Clinton nu verkerend in de overgangsfase tot 2016. Waar gaat ze uitkomen? De vorige keer bleef Abedin wijselijk ver van de camera's, je zag haar alleen naast Hillary een vliegtuig instappen, klaar voor een 'hart to hart' met de oudere ervaringsdeskundige. Door Amerikaanse media werd Abedin bij gebrek aan een mondelinge reactie toen geprezen om haar kledingkeuze. Haar korenblauwe jasje straalde relevantie en beheersing uit, schreef Newsweek. Maar die lijkt ze met de komst van haar zoon nu uit handen te hebben gegeven. Deze keer stond ze er wel, naast haar man, papiertje in de hand, nerveuze glimlach. En ze nam ook het woord: 'I love him, I have forgiven him, I believe in him'. Jurk met bloemen, zwart vestje. Welk script wordt hier geschreven? The Good Wife? Lady Macbeth? Hillary?

Voor een beter begrip van de verborgen signalen in de Amerikaanse politiek kijk ik tegenwoordig naar 'Veep', de sitecom met Julia Louis-Dreyfus die nu aan het tweede seizoen toe is op HBO, en vorige week werd genomineerd voor vijf Emmy's. Dreyfus speelt Selina Meyer, Amerikaans vicepresident, die naar eigen zeggen streeft naar een co-presidentschap, maar die 'Potus' nooit aan de lijn krijgt. Selina rijgt inschattingsfout aan inschattingsfout. Een achilleshiel schuilt er onder meer in haar ex-man Andrew die er plezier in heeft Selina politiek in het nauw te brengen en met wie ze dan op dronken momenten toch weer in bed belandt. In de grappige achtste aflevering in het tweede seizoen moeten de ex-gezinsleden de harmonie ophouden voor de interviewster van een populair kookprogramma. Selina panikeert over haar jurk die iets opbolt bij haar buik. Ze tut met ex-man en dochter voor de camera's quasi knus aan een lunch in haar eigen keuken waar ze de dunschiller niet kan vinden. En ze is vergeten dat haar dochter vegetariër is.

'Veep' is scherp en geestig, en Dreyfus is steengoed als de paniekvoetballende veep, maar vrolijk word je niet van de leegte in deze satire die de impasse in de Amerikaanse politiek perfect illustreert. De compulsieve, aandachtverslaafde Weiner lijkt er zo uit weggelopen. En zijn vrouw nu dus ook. Een troost is dat 'Veep' wel ieder slinks plan b voorstelbaar maakt. Zelfs dat het bij deze persconferentie niet om de verdediging van Weiner ging, maar om een eerste lancering van Abedin.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden